Kultūras ziņas

Jurģu gaisotne Rīgas cirka ēkā

Kultūras ziņas

Vai valsts palīdzēs Liepājas teātrim?

Skaitāmpanti un stikls "Ziemeļblāzmā"

Skaitāmpanti no bēgļu nometnēm un stikla skaņas – jaunas izstādes kultūras pilī «Ziemeļblāzma»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Eidiņ veidiņ, vīdiņ puodiņ, tēviņ tāviņ, tāviņ tūp.” Tas ir fragments no unikāla latviešu folkloras krājuma, kas pieder baltvācieša Oto Bonga spalvai. Viņš pēc Otrā pasaules kara latviešu bēgļu nometnēs Vācijā, uzklausot bērnus, pieaugušos un sirmgalvjus, pierakstīja skaitāmpantus. Ar tiem no 31. augusta var iepazīties laikmetīgā izstādē kultūras pilī “Ziemeļblāzma”. Bet no 1. septembra tur uzzaigos trauslais stikls Ingas Salmiņas veidotajā izstādē “Stikla skaņas”.

“Etā mīnā zīben zāben!” – tas ir viens no skaitāmpantiem, ko Vācijas bēgļu nometnēs pēc Otrā pasaules kara pierakstīja bibliofils Oto Bongs. Viņš septiņu gadu laikā apbraukāja vairāk nekā 60 bēgļu nometnes un savāca vairākus tūkstošus skaitāmpantu. Tiem arī veltīta kultūras pilī “Ziemeļblāzma” iekārtotā izstāde.

“Viņš to sauca par mazo Latviju, visas šīs daudzskaitlīgās nometnes ar bēgļiem Vācija. Viņš redzēja, ka tur ir cilvēki, kas pārstāv visus Latvijas pagastus, tāpēc viņš to izmantoja kā iespēju dažādu materiālu vākšanai,” stāsta izstādes kuratore Zane Zajančkauska. “Cilvēkiem izstādē ir iespēja iepazīties gan ar Bonga rokrakstu, gan krājumu.”

Izstāde “Etā mīnā zīben zāben! Bērnu skaitļi Oto Bonga krājumā”
Izstāde “Etā mīnā zīben zāben! Bērnu skaitļi Oto Bonga krājumā”

Izstādes veidotāji atraduši interesantu veidu, kā padarīt redzamu ritmu un reizēm absurdo vārdu virknējumu.

Jaunākie izstādes apmeklētāji noteikti gribēs izmēģināt bumbiņu slidkalniņu vai jaunu pantiņu izveidi.

“Tas, ko mēs gribējām ar šo, ir veidot iesaistošu rotaļu skatītājam, kur viņš var pats veidot jaunus skaitāmpantus, bet no tiem jau esošajiem vārdiem. Mēs ilgi domājām, kā varētu padarīt vārdus pieejamus un taustāmus,” skaidro izstādes dizainere Ilze Kalnbērziņa-Prā.

“Var izvēlēties vārdus, var palaist skrejceļā, kur viņi samaisās ar citiem vārdiem. Pats grūtākais ir tas, ka tas nav rakstītais vārds, bet ir vairāk ritms, skanošais vārds, tāpēc arī gribējām to atskaņot, ierakstīt, lai cilvēki vēlreiz pamēģina iejusties šajos pantos.”

Izstādes veidotāji lūguši māksliniekiem vārdus veidot no plastilīna.

“Piemēram šeit – Andai Lācei, Ievai Saulītei un Kasparam Groševam, izveidojiet, kā jums izklausās “Tillī-Tips”,” skaidro izstādes kuratore.

“Tā doma māksliniekiem uzprasīt atveidot vārdus nāk no valodniecības pētījuma, jo jau pirms gadiem simt veikti pirmie eksperimenti, kas pierāda, ka mēs piešķiram formu vārdiem arī tad, ja mēs nezinām vārdu nozīmi.

Mēs spējam iztēloties, vai tas ir vairāk kas apaļš vai ass, un turklāt vienas valodas lietotāji to dara līdzīgā veidā.”

Turpat kultūras pilī “Ziemeļblāzma” no 1. septembra būs aplūkojama vēl viena izstāde “Stikla skaņas”. Tajā būs skatāmi Ingas Salmiņas stikla kausēšanas darbnīcā “Stikls no Līvāniem” radītie darbi, kā arī stikla un koka gaismas objekti un pat jaunizveidots mūzikas instruments.

Māksliniece stāsta: “Mani ļoti interesē stikla daudzveidība; jo es vairāk strādāju ar stiklu, jo interesantāk paliek, tur ir tik daudz tehniku, tik daudz iespēju. Mani interesē meklēt jaunus risinājumus, atrast kādas vēl ir iespējas. Man patīk sadarbība ar citiem māksliniekiem, šogad pamēģinājām, kā stikls saspēlējas ar skaņām, ar mūziku. Šogad sadarbojāmies ar mūzikas instrumentu meistaru Aleksandru Meijeru, un tapa jauns stikla mūzikas instruments -  stiklafons.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti