Sieviete – labā roka vai persona? Mākslinieces Rasas Jansones personālizstādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

15. novembrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā līdzās setiņiem citiem mākslas projektiem tiks atklāta latviešu mākslinieces Rasas Jansones personālizstāde “Labā roka”, paziņojumā medijiem informē mākslas centra pārstāvji.

Rasa Jansone ir māksliniece un publiciste, kura savā radošajā darbībā konsekventi strādā ar feminisma tēmām, viņas uzmanības centrā ir sieviete – sievietes tēls tradicionālajā kultūrā un tā saikne ar konkrētām personām un viņu individuālajām sajūtām par savu “sievišķību”.

Labā roka V no gleznu cikla “Labā roka”. 2019.
Labā roka V no gleznu cikla “Labā roka”. 2019.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā eksponēts jaunākais Rasas Jansones gleznu cikls “Labā roka”. Cikla nosaukums ir kļuvis arī par visas personālizstādes nosaukumu.

Izstādes organizatori raksta: “Tas apspēlē sievietes būtisko, bet tomēr pakārtoto lomu savstarpējās attiecībās ar vīrieti – profesionālajā darba vidē un privātajās attiecībās. Labā roka – vislabākais palīgs, bez kura nu nekādi. Sievietes neredzamais darbs ļauj bērniem augt veseliem un laimīgiem, vīrietim sasniegt profesionālās virsotnes un justies apmierinātam privātajā dzīvē. Vienlaicīgi roka, pat ja labā, ir tikai ekstremitāte, viens no ķermeņa locekļiem, nevis pats ķermenis.

Ir 21. gadsimta otrās desmitgades beigas – vēsturiski vislabvēlīgākais brīdis, lai uz aicinājumu būt par labo roku pretī varētu atsmiet: “Es varu būt persona, pati!” Tomēr kultūrā iedibinātā pakļaušanās kārtība ir tuvāk, nekā mums šķiet.”

Labā roka II no gleznu cikla “Labā roka”. 2019
Labā roka II no gleznu cikla “Labā roka”. 2019

Akadēmiski skolota kā gleznotāja, Jansone glezno jau no 2000. gada, piedaloties projektos un grupu izstādēs, kā arī rīkojot personālizstādes Latvijā un ārzemēs. Glezno lielos formātos, ekspresīvi, veidojot gleznu ciklus, kurus attīsta ap vienotu tēmu. Arī instalācijās tiek izmantoti lieli izmēri un tēmas, kuru iemiesošana prasa laiku un skrupulozu darbu.

Rasas Jansones personālizstāde „Labā roka” un pārējie novembra izstāžu sezonas projekti apmeklētajiem būs skatāmi līdz 2020. gada 19. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti