Kultūras ziņas

Atmiņu siena instalācijā "Atceros visu"

Kultūras ziņas

Vinetas Elksnes šūpuļdziesmas

Starptautiskais mākslas gadatirgus Dzelzceļa muzejā

Sācies piektais starptautiskais mākslas gadatirgus «Art Riga Fair»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Baletdejotāja Mihaila Barišņikova, Salvadora Dalī, Vinsenta van Goga un Kristapa Porziņģa portreti no lego klucīšiem, japāņu laikmetīgā māksla uz Himalaju kalnos pašdarināta papīra un nule kā par premjera amata kandidātu nosauktā Alda Gobzema dabas fotogrāfijas – klāt piektais starptautiskais mākslas gadatirgus “Art Riga Fair”.

Atšķirībā no citām izstādēm šai nav konkrēta temata, un māksliniekus izraugās galerijas vai to apvienības, tāpēc ik reizi mākslas kaleidoskops Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā ir neprognozējams.

Basketbolista Kristapa Porziņģa portrets no lego klucīšiem, kuram blakus tādā pašā veidā portretēts baletdejotājs Mihails Barišņiķovs – šis ir viens no starptautiskā mākslas gadatirgus “Art Riga Fair” Latvijas stendiem, turklāt autors darbiem ir nevis pašmāju, bet gan beļģu mākslinieks Dirks Denojels.

Gadatirgus rīkotāja Gaļina Maksimova skaidro, ka tā jau kļuvusi par tradīciju – ikreiz viesi izveido kaut ko īpašu, ar Latviju saistītu, lai pietuvinātos publikai. Pirms pāris gadiem mākslinieks Deivids Tatuna, piemēram, izveidojis Latvijas karogu no optiskajām lēcām.

Starptautiskais projekts, kas sākās 2014. gadā, Rīgai valdot Eiropas kultūras galvaspilsētas tronī, šoreiz Latvijā pulcē māksliniekus no vairāk nekā desmit pasaules valstīm. Māksliniekus izraugās galerijas vai to pārstāvošās apvienības. Tā kā izstādei nav konkrētu vadmotīvu, gala rezultāts vienmēr esot neparedzams.

“Līdz kaut kādai robežai mēs, protams, kontrolējam stendu saturu, bet tur arī ir tas interesantais, ka izstādes piepildījums ir dažāds. Nu tāds – mākslas kaleidoskops,” skaidro Maksimova. “Ar ko mūsu izstāde atšķiras no citām un kas būtu interesanti arī apmeklētājiem – šeit ir tāda dzīva kustība. Var katrā stendā runāt ar galeristiem, mākslas dīleriem, māksliniekiem.”

Stendu labirintos Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā iekārtojušies ap 140 mākslinieku. Gadatirgum izraudzītas arī divas premjera amatam nominētā Alda Gobzema fotogrāfijas. Un Latviju pārstāv arī klasiski ar Latvijas mākslu saistīti vārdi – piemēram, Juris Dimiters, Džemma Skulme un Aigars Savkins, kurš ikdienā strādā kā dekorators Latvijas Nacionālajā teātrī.

“Katru gadu mums paplašinās ģeogrāfija. Mēs esam priecīgi, ka šogad mūs atrada un piedalās liela galerija no Japānas – “Systema Gallery”. Šogad pirmo gadu pie mums atbraukuši mākslinieki un mākslas projekts no Kanādas, kas pārstāv Kanādas un amerikāņu māksliniekus,” stāsta Maksimova.

Pēc divu mēnešu izstāžu maratona pa Eiropu jau pieminētie japāņu mākslinieki uz Rīgu atveduši Japānas laikmetīgo mākslu.

Laikmetīgas gleznas, bet darinātas tradicionālā tūkstošgadus senā japāņu stilā – gleznotas uz papīra.  

“Es pats izgatavoju papīru, mums ir galerija arī Katmandu Nepālā, man ir māja Himalaju kalnos. Bez labierīcībām, elektrības un pie sveču gaismas es tur izgatavoju papīru, jo mūsdienās visi papīri ir ar ķīmijas piedevu. Bet es izmantoju tehnoloģiju, kas tika lietota arī pirms tūkstoš gadiem. Šāds gleznojums spēj izdzīvot 2000 gadus,” par savu darbu stāsta “Systema Gallery” direktors, mākslinieks no Japānas Katsu Išida.

Durvis uz mākslas kaleidoskopu Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā skatītājiem būs vaļā līdz svētdienai – 2. decembrim. Pirmspēdējā dienā pirmo reizi gadatirgū norisināsies laikmetīgās mākslas izsole.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti