Kā svērt mākslu? «Kilograms kultūras» balsojumā laiks skatītajiem noteikt balvas ieguvējus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2022" fināla balsojumā vizuālās mākslas kategorijā uz balvu pretendē trīs notikumi – Andas Munkevicas personālizstāde "Pārmijas" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Liepājas Karostas ūdenstorņa atvērtās mākslinieku darbnīcas un Paula Jaunzema personālizstāde "Viss ir akmenī III" Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā. Iepazīsties ar finālistiem un balso!

Balvas nominantus – oriģinālākos un kvalitatīvākos aizvadītā gada Latvijas kultūras notikumus – sabiedrisko mediju kultūras jomas profesionāļu žūrija izvirzīja, bet skatītāji un klausītāji izvēlējās trīs balsojumos – pavasara, rudens un ziemas. Katrā balsojumā uzvarējušie nu piedalās fināla balsojumā. Par finālistiem iespējams balsot reizi dienā līdz 1. februāra pulksten 23.59, autorizējoties ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu.

LASI UN BALSO:

Andas Munkevicas personālizstāde "Pārmijas"

"Kilograms kultūras" balsojumā 2022. gada pavasarī starp vizuālās mākslas notikumiem lielāko skatītāju atbalstu ieguva stikla mākslinieces Andas Munkevicas personālizstāde "Pārmijas", kas no 15. janvāra līdz 3. aprīlim bija skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

"Vērienīgas telpiskās instalācijas no stikla, kurās apbrīnojami meistarīgi izmantotas materiāla plastiskās un vizuālās īpašības.

Māksliniece ar stiklu strādā jau vairāk nekā 30 gadu un brīvi pārvalda plašu stikla tehnoloģiskās apstrādes spektru. Lielākā daļa darbu radīta tieši šai izstādei, kuras tematiskais vadmotīvs ir pārejas brīdis, laika un rīcības krustceles," komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Lilita Eglīte. "Vieni no spilgtākajiem izstādes darbiem ir auļojošie melnie, zilie un baltie zirgi ciklā "Laika varā" un stiklā realizēti zīmējumi "Sargeņģeļi" – mākslinieces mammas un tēta portreti. Citējot tēlnieku Gļebu Panteļejevu, "viņas skulptūrās spilgti atklājas tēlniecībai būtiskais".

"Jau vairāk nekā 30 gadus stikls man ir kā dzīvesbiedrs. Ar īpašu un unikālu satiksmi starp mums. Kāpēc stikls? Es strādāju, dzīvoju un domāju šajā materiālā. Tas vienlaicīgi ir spēcīgs un trausls, ugunīgs un ledains. Materiāls, kas nepiedod kļūdas. Tas paņem laiku, spēku, sviedrus un asaras, pretī dodot prieku, svētku un neaprakstāmas laimes sajūtu. Izmantoju šo materiālu, lai atklātu domu un sajūtu telpu, tās iekšējo struktūru un būtību, iepludinātu tajā gaismu," Anda Munkevica raksturoja savu noturīgo interesi par materiālu.

Liepājas Karostas ūdenstorņa atvērtās mākslinieku darbnīcas

Rudenī skatītāji "Kilograms kultūras" balsojumā par savu favorītu atzina Liepājas Karostas ūdenstorņa atvērtās mākslinieku darbnīcas, kas norisinājās visas vasaras garumā.

Jau trešo vasaru tēlnieks Egons Peršēvics bijis kurators Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidencei, kur pārcelt savas darbnīcas un eksponēt darbus publiskai apskatei viņš aicina arī citus kolēģus. 2022. gada vasarā tur strādāja Veronika Frolova un Reinis Liepa, kā arī pats Egons Peršēvics.

"Jaunā kultūrtelpa Karostas ūdenstornī ar gandrīz bezgalīgi augstajiem griestiem un kliedēto gaismu no visām četrām debespusēm ir kā radīta gleznotājiem, – tā uzskata Egons Peršēvics.

Šovasar skatītājiem bija unikāla iespēja vērot, kā citu elpu un veidolu iegūst Reiņa Liepas lielformāta gleznas un kā Veronika Frolova uz balta audekla glezno ar ogles putekļiem.

Savukārt Egons Peršēvics sarunā ar skatītājiem mēģināja atklāt tēlnieciskā portreta tapšanas nianses un noslēpumus," komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Lilita Eglīte.

Paula Jaunzema personālizstāde "Viss ir akmenī III"

Ziemā "Kilograms kultūras" balsojumā vizuālās mākslas kategorijā uzvarēja tēlnieka Paula Jaunzema izstāde "Viss ir akmenī III", kas no 13. oktobra līdz 3. decembrim bija skatāma Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā.

"Tēlnieks Pauls Jaunzems 1:1 ar 11 varena izmēra Latvijas laukakmeņiem – tā varētu raksturot šo vērienīgo izstādi, kura noslēdz mākslinieka 70. jubilejai veltīto izstāžu ciklu.

Darbi tapuši divus gadus, konsekventi apstrādājot akmeņus ar mūžveco tiešās kalšanas metodi. Grandiozu laukakmens skulptūru aplis vedina uz filozofiskām pārdomām par pasauli un laikmetu, reizē aicinot pietuvoties objektiem, lai izjustu materiāla un mākslinieka radītās formas valdzinājumu," komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Lilita Eglīte.

Kādēļ Pauls Jaunzems veido šādus lielās formas akmens tēlniecības darbus, mākslinieks pastāstīja sarunā Latvijas Radio: "Daba man ir devusi šādu formas izjūtu, ka man jāstrādā ar lielām masām, ar atvēzienu. Knibināšanās ar sīkformām, tas kategoriski nav priekš manis, es sekoju šai dabas dotai izjūtai, negribu to mainīt. Ir svarīgi, īpaši māksliniekam, saglabāt, noturēt savu dabas doto identitāti."

Balso par saviem favorītiem!

To, kurš notikums svinīgajā ceremonijā saņems balvu "Kilograms kultūras", noteiks skatītāju balsojums. Līdz 1. februāra pusnaktij reizi dienā iespējams balsot par saviem favorītiem desmit balvas kategorijās.

Apbalvojuma "Kilograms kultūras 2022" pasniegšanas ceremonija – 17. februārī pulksten 21.05 tiešraidē LTV1, LSM.lv, REplay.lv, kā arī LR1 un LR3 "Klasika".

Par balvu "Kilograms kultūras"

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

"Kilograms kultūras" žūrijā darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Anete Ašmane, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LTV raidījuma "Kultūrdeva" producents un mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM.lv kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti