Kultūras ziņas

Elīna Garanča gatavojas jaunajai sezonai

Kultūras ziņas

Pedvālē lej čuguna skulptūras

Līnijas uz zemes un debesīs Rīgas Mākslas telpā

Rīgas Mākslas telpā atklās Krievijas mākslinieces Olgas Černiševas personālizstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas Mākslas telpā no 14.jūnija būs skatāma starptautisku atzinību guvušās Krievijas laikmetīgās mākslinieces Olgas Černiševas personālizstāde "Baltas līnijas uz zemes, tumšas līnijas debesīs". Šī būs pirmā mākslinieces personālizstāde Baltijas valstīs.

Olga Černiševa ir viena no redzamākajām krievu laikmetīgās mākslas pārstāvēm, kura mākslinieces karjeru sāka 90.gadu sākumā un ātri ieguva starptautisku slavu. Izstādē "Baltas līnijas uz zemes, tumšas līnijas debesīs" skatītājiem tiek piedāvāts iepazīties ar pēdējos gados radītiem mākslinieces zīmējumiem un video darbiem, kuri kļuvuši aktuāli pasaules laikmetīgās mākslas kontekstā.

Olgas Černiševas darbos uzmirdz viņas dabiskā spēja ikdienas bezjēdzību pārveidot jēgpilnā mākslā. Mākslas zinātniece un izstādes kuratore Jekaterina Andrejeva uzskata, ka šī spēja izriet no mākslinieces spēcīgās vēlmes būt saskarsmē ar pasauli un viņas ticības mākslas brīnumam. Černiševa ir animācijas meistare. Nereti viņas talants tiek izmantots, lai zīmējumos iemūžinātu cilvēku tēlus, kas dzīvo šķietami bezmērķīgi.

Savos darbos Olga Černiševa apzināti izvairās no monumentalitātes. Mākslinieci var iedvesmot kāds nenozīmīgs avīzes izgriezums vai neliela populāra dziesmiņa, kas noklausīta pilsētas taksometrā. Radot mākslas darbus, viņa paliek neitrālas vērotājas pozīcijās un cilvēku ikdienas dzīvi atspoguļo atklāti, bez nosodījuma vai izskaistinājumiem. Vienā no savām intervijām Olga Černiševa saka: "Man mana darbība ir aktivitātes veids, mazs birojs, kas nodarbojas ar dzīves poētiskās patiesības meklējumiem. Neprogresējošs un nedinamisks process. Mēģinājumi. Piemēram, tāda nodarbe - sapņot par to, kas tev ir. Tad var redzēt esošo priekšmetu līdz ar sapņa stāvokli. Man pats interesantākais ir saprast, vai skats uz lietām maina pašas lietas."

Izstāde "Baltas līnijas uz zemes, tumšas līnijas debesīs" Rīgas Mākslas telpā būs skatāma no 14.jūnija līdz 24.augustam. Izstādes kuratori ir Jekaterina Andrejeva (Krievija) un Māris Vītols.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti