4. studija

Gada sākuma neiespejamā misija - sazvanīt Latvenergo

4. studija

Nocirsta bērzu aleja pie Pirmajiem Meža kapiem

Salu tiltam cerība iekļūt Ginesa rekordu grāmatā!

Rīgā uz Salu tilta varētu tapt Ziemeļeiropā garākā grafiti siena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Grafiti jeb īpaši veidoti zīmējumi dažādos nostūros palīdz atdzīvināt dažu labu vienmuļu objektu, un, iespējams, par tādu kļūs Rīgas Salu tilts. Tur ielu mākslinieki vēlas izveidot legālu grafiti sienu. Ja par to izdosies pārliecināt par objektu atbildīgos, tad Rīgā varētu tapt Ziemeļeiropā garākā grafiti siena.

Gadiem ilgi notiek pašvaldības un mājas īpašnieku cīņa ar sienu apķēpātājiem, kuri nodara skādi ne tikai pilsētas kopskatam, bet degradē arī profesionālu grafiti mākslinieku darbus, kuriem pa spēkam pilsētas pelēkumam piešķirt unikālus akcentus. Daudzas pasaules pilsētas šo problēmu risina, atvēlot ielu māksliniekiem noteiktus objektus.

"Dubaijā tika uzstādīts Ginesa rekords par visgarāko vienkopus izveidoto grafiti zīmējumu. Latvija, Rīga ar Salu tiltu varētu pārspēt arī šo Ginesa rekordu.

Attiecīgi tas būtu kārtējais stāsts par to, ka no mazās tautas var iznākt daudz lielas lietas, bet tam visam ir vajadzīga, lai cik dīvaini liktos to teikt, bet politiskā griba vai varbūt pašvaldības rīcība," sacīja mākslinieks Dainis Rudens, grafiti sienas koncepta atbalstītājs.

Salu tilts ir ticis atjaunots ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu, un līgumā nav paredzēts izveidot grafiti sienu. Tāpēc uz vismaz pieciem gadiem Rīgas domes Satiksmes departaments neko nevarot darīt, lai tur veidotu legālu grafiti sienu. Tomēr grafiti mākslinieki ir apņēmības pilni vērsties pie ES atbildīgajām amatpersonām, lai mēģinātu līguma nosacījumus mainīt.

"Protams, viņi var vērsties, bet varbūt var mēģināt sākotnēji paskatīties, kā tieši šis te viss darbojas, teiksim, uz tām vietām, kas ir jau brīvi pieejamas šobrīd. Vai nebūs tā, ka mākslinieki uzzīmēs patiešām skaistus grafiti zīmējums un, piemēram, varbūt vēl neesoši mazie mākslinieki tur pārķēpās pāri kaut kādus ķeburus un beigās tas tāpat nebūs baudāms," sprieda Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola.

Mākslinieks Rudens gan norāda: "Domāju, ka problēmas risinājums ir fundamentāls par to, ka labāk lai rupjības nāk zīmēt šeit, kur zīmē mākslinieki. Un skaidrs, ka šeit tās rupjības ilgu laiku nestāvēs, jo, teiksim, ja ir siena un kāds darbs ir izbojāts, tad skaidrs, ka citi šo darbu aizkrāsos, un viņi zīmēs savu darbu attiecīgi šim darbam pa virsu."

Latvijas Televīzijas raidījumu "Adreses" un "Atslēgas" autors Mārtiņš Ķibilds pozitīvi vērtē Salu tilta grafiti legālas sienas ideju.

"Protams, ka Rīga iegūtu. Rīgā akūti pietrūkst objektu perifērijās, kas būtu apskates vērti. Es domāju, ka šis noteikti varētu būt tāds, ko arī Rīga, arī oficiālā Rīgas vara varētu izmantot Rīgas publicitātei," uzskata Ķibilds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti