Kultūras ziņas

"Sprīdītis" Liepājas teātrī

Kultūras ziņas

Piecas versijas par Purva bridēju

Māksla uz lidmašīnas propelleriem

Propellera lāpstiņas apgleznošanas konkursā uzvar Rozentāla mazmazdēls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latviešu mākslas klasiķa Jaņa Rozentāla mazmazdēls Ansis Rozentāls ieies vēsturē ar uzvaru konkursā, kurā, šķiet, pirmoreiz pasaulē jaunajiem māksliniekam bija iespēja apgleznot objektu, kas pats par sevi bez mākslinieka otas pieskariena maksā 75 000 latu.

Šodien Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) tika paziņoti radošā konkursa „Paint the Blade" laureāti. No žūrijas izvirzītajiem deviņiem finālistiem divi saņem galvenās konkursa prēmijas.

Pirmo vietu konkursā ieguvis Glezniecības apakšnozares 2. kursa students Ansis Rozentāls par darbu „Šķēlums" un 2. vietu – Glezniecības apakšnozares maģistre Magone Šarkovska par darbu „Olīvkoka lapa".

Savukārt skatītāju simpātijas godu saņem Funkcionālā dizaina 2. kursa students Jānis Jaunzems par ideju „Memories of Tomorrow".

"Gribēt un spēt lidot ir sapnis, gan tiešā gan pārnestā nozīmē, ko vēlas piepildēt katrs cilvēks, arī mākslinieks," teic LMA prorektors Kristaps Zariņš

Šāda  aviotehnikas nonākšana mākslinieku rokās ir nebijis gadījums ne tikai Latvijas, bet arī pasaules mērogā, jo neviens mākslinieks vēl nekad nav apgleznojis lidmašīnas propellera lāpstiņu, kas maksā 75 000 latu.

Konkursa uzvarētāju glezniecības klasiķa Jaņa Rozentāla mazmazdēlu, kas saņems tūkstoš eiro prēmiju, iedvesmojusi vecmāmiņa, arhitekte. Tāpat Rozentāls iedvesmu darbam „Šķēlums" radis „Bombardier" inženiertehniskajos risinājumos, kas nepārtraukti attīstās, meklējot arvien jaunus un labākus veidus, kā ražot videi draudzīgākus, klusākus un efektīvākus lidaparātus. Doc. Andris Vītoliņš darba panākumus pamato ar tā unikālo koloristiku un gleznieciskumu, kas jo īpaši interesanta ir mūsdienās, kad vairums mākslinieku skiču radīšanai izmanto vienīgi datoru.

„Anša Rozentāla mets ir „metafiziski zaļš" un tā ideja apkopo plašā debesu juma ultramarinitāti un zemes faunas un floras vitalitāti," atzinīgus vārdus darbam velta Mākslas akadēmijas prorektors prof. Kristaps Zariņš.

Tikmēr 2. vietas ieguvēja Magone Šarkovska konkursam pieteiktajā darbā „Olīvkoka lapa" atsaucas uz Bībeles stāstu par Noasa šķirstu. Lai uzzinātu, vai plūdi ir mitējušies, Noass no šķirsta izlaida balodi, kas atgriežoties knābī nesa olīvkoka zariņu – līksmo vēsti par plūdu beigām. Olīvkoka lapa kā miera simbols caurvij jaunās mākslinieces, nu jau LMA absolventes, izstrādāto koncepciju un vizuālo risinājumu. Vērtējot konkursa laureātes pieteikumu, Glezniecības katedras vadītājs doc. Andris Vītoliņš izceļ pārliecinošo konceptuālo sniegumu un nevainojamo tehnisko kvalitāti, savukārt prorektors prof. Kristaps Zariņš ar gandarījumu atzīst, ka „Magones Šarkovskas mets pārliecina ar gleznieciski dizainisku domas skaidrību, ir ģeometriski izteiksmīgs un pauž ekoloģisku elpu."

Jaunie mākslinieki bija aicināti atainot tēzi, ka aviācija un ekoloģiska domāšana var harmoniski integrēties vienā veselumā un kalpot kā dzinulis arvien ambiciozākām inovācijām aviobūvē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti