Kultūras ziņas

Izrāde kā pārgājiens ar iepazīšanos

Kultūras ziņas

Jaunais Rīgas teātris atklāj sezonu

Simboli Jura Bergina keramikā

Porcelāna muzejā atklāj Jura Bergina keramikas izstādi «No Ābela līdz Kainam»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas Porcelāna muzejā šovakar atklāta Lietuvā mītošā mākslinieka Jura Bergina personālizstāde “No Ābela līdz Kainam”. Juri Berginu uzskata par vienu no ekstravagantākajiem latviešu keramiķiem, viņa simbolu pilnajā un atpazīstamajā rokrakstā tapušie darbi provocē skatītāju, un caur tiem mākslinieks runā arī par sociāli kritiskām un politiski neērtām tēmām.   

Latvijā keramikas mākslas cienītāji Jura Bergina vārdu uz afišām nav redzējuši septiņus gadus, un ar jaunāko veikumu “No Ābela līdz Kainam” Lietuvā mītošais latviešu mākslinieks tikai vēlreiz pierāda sev iepriekš veltīto raksturojumu ilgmūžību.

Košs, skatītāju provocējošs un dziļi rokošs. Piemēram, šķietama tējkanna iemieso tik daudz simbolu, ko mākslinieks skaidro ar teju vēstures pētnieka vērienu.

“Tu pacel visu to vēsturi, tā cilvēka figūra simbolizē mani un to, ko es gribu darīt, ka es gribu to vēsturi pacelt, lai būtu interesanti pašam un citiem, un kanna to simbolizē, ka informācija te nāk ārā,” stāsta Bergins.

Arī izstādē skatāmo darbu vēstures amplitūda ir gana plaša. Jaunākais tapis šogad, bet mākslinieks iekļāvis arī 1989.gada darinājumu kā sava rokraksta pirmsākuma un nemainības apliecinājumu.  

“Pirms 30 gadiem tas bija keramikā kaut kas jauns. Un tad amerikāņi pētīja, vai patiešām es neesmu nokopējis no amerikāņiem, un tagad es internetā atradu – Filadelfijā viena studija uzrakstīja, ka nav nekādu problēmu, ka tas ir mans oriģinālais stils izveidojies. Un tajos gados Padomju Savienībā nebija pieeja pie amerikāņu kultūras,” stāstīja mākslinieks.

Par 11 darbu izstādes nosaukuma izvēli mākslinieks saka tā – lai arī laiki ir mainījušies, apspriežamie jautājumi palikuši tie paši.  

“Tas, ka brālis brāli noslepkavo – tā problēma ir aktuāla arī mūsdienās, tas pats Kains un Ābels var būt no tā perioda, bet attiecības jau ir tās pašas. Gribu pievērst uzmanību cilvēcei, lai mēs padomājam, kāpēc mēs cits citu iznīcinām.  To nevajadzētu darīt,” sacīja Bergins.

Jaunākajā izstādē mākslinieks, kura izglītības dosjē nemaz nav keramiķa diploma, vienlaikus arī pēta, no kuries cēlušies baltieši, cik sena ir mūsu valoda, un vērš skatītāju uzmanību uz daudzajām sakarībām, ko atklājis, piemēram, ceļojumos.

Mākslinieks teic, ka arvien vairāk pārliecinās, ka Baltijas valstu iedzīvotāji ir pēdējie senu civilizāciju pārstāvji.

Apskatīt Jura Bergina atklātās sakarības, tām piekrist vai nepiekrist Rīgas Porcelāna muzejā var pagūt līdz 14. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti