Kultūras ziņas

Mišas Maiska meistarklases

Kultūras ziņas

Festivāls "Rīga Jūrmala" - pilsētvidē

Latvijas Mākslas akadēmijas studentu "Atmiņas"

No mammas kaitināšanas līdz sevis pieņemšanai – jauno grafiķu «Atmiņas» bērnu un jauniešu grāmatās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Grāmatas bērniem un jauniešiem ar unikālām ilustrācijām radījuši Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) jaunie grafiķi. Šobrīd tās vēl ir tikai vienā vai dažos eksemplāros, bet jācer, ka ar laiku tās atradīs ceļu pie lasītājiem. Izstādē “Atmiņas” aplūkojamas četrpadsmit grāmatas, un uz vietas ir iespēja tās arī izlasīt. Studentiem šī bijusi lieliska iespēja piedzīvot grāmatu izveidi no idejas līdz iesietam eksemplāram. Būtisks arī fakts, ka nākamgad tās ceļos uz Boloņas bērnu grāmatu tirgu Itālijā.

Šis ir jau piektais gads, kad Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras maģistratūras studenti veido ilustrāciju grāmatas – no idejas līdz iesietam gala rezultātam. Šoreiz vizualizējot tēmu “Atmiņas”, jau mācību gada sākumā izlozējot bērnu un jauniešu vecuma grupu, kurai grāmata būs domāta.

LMA Grafikas katedras maģistrantūras studente Guna Poga, piemēram, radījusi rokasgrāmatu jaunajiem vecākiem “Mammanuāls”.

“Darbs veidots caur pašironiju, varbūt varētu salīdzināt šo dokumentāciju ar Jaunsudrabiņa “Balto grāmatu”, kur kādas personas ikdiena tiek piefiksēta, iespējams, arī nākamajām paaudzēm,” stāsta māksliniece.

“Šī grāmata ir dokumentāls stāsts, dokumentācija apvienojumā ar interpretāciju par sadzīvi kopā ar zīdaini.”

Kopumā izveidotas četrpadsmit bilžu grāmatas, paredzētas gan pašiem mazākajiem, gan spurainajiem tīņiem, gan jau lielajiem jauniešiem, un arīdzan viņu vecākiem.

LMA Grafikas katedras maģistrantūras studentei Dagnei Devjatnikovai bija jāveido darbs 10 līdz 12 gadus veciem bērniem.

“Es sapratu, ka taisīt grāmatu ir vieglāk, iesaistot reālo dzīves pieredzi, jo tad tā ir pati patiesākā,” stāsta māksliniece. “Līdz ar to izmantoju savus dzīves pārdzīvojumus 12 gadu vecumā, kas man bija aktuāli – tā bija mana dzīve ar manu jaunāko brāli.”

Tā radies darbs par brāli un māsu – viņu strīdiem, bet arī draudzību. “Viņi kārtējo reizi kaujas un ir sodīti, ka kaujas, un tad.. radīt fantāzijas lidojumu par to, ka var vēl vairāk ieriebt vecākiem, kas viņus sodīja. Tas ir par draudzību starp brāli un māsu, par to, ka tas ir arī skaisti un ļoti sarežģīti vecākiem,” skaidro Devjatnikova.

“Kā var padarīt māti dusmīgu – piemēram, piepildīt istabu ar gliemežiem, tas nav no mana dzīves patiesā stāsta. [..] Izpūst visas mātes smaržas pa istabu, kas ir patiess notikums, kad es bērnībā izpūtu manas mātes dārgās smaržas uz loga, jo man likās, ka viņai patiks, ja viņš smaržos tik labi. [..] Tad šeit ir par smilšu kastes satura ienešanu istabā, lai būtu smilšu kaste iekštelpā.”

“Beigās ir tas, ka māte nevar izturēt, ir uzpūtusies no dusmām un tad eksplodē no dusmām,” atklāj māksliniece.

Tikmēr LMA Grafikas katedras maģistrantūras studentei Patrīcijai Mārai Vilsonei kritusi loze veidot darbu tīņiem – 13 līdz 15 gadus veciem, un tapusi “klusā grāmata”, kurā nav neviena paša teksta.

Māksliniece stāsta: “Pirmais uzdevums – bija jāizpēta mērķauditorija, tas bija ļoti interesants uzdevums, man paveicās, man māsīca ir tieši tajā vecumā, un viņai ir ļoti atsaucīgi draugi, tad es visādas anketas lapas sūtīju, un viņi atbildēja.”

“Es izlēmu pievērsties diezgan universālai problēmai vai jautājumam, kas rodas tajā vecumā,” turpina Vilsone. “Tas ir – par sevis pieņemšanu. Tas ir pārmaiņu process – kas notiek ar manu ķermeni, ar manu garīgo pasauli.

Un tad mana grāmata “Spogulis” ir par sevis pieņemšanu, iemīlēšanu un atgādinājums, ka tu pats sev esi labākais.”

Izstāde "Atmiņas" apskatāma līdz 20. augustam mākslas telpā “Aminori” Rīgā.

Izstādē piedalās: Antra Agrena, Ivita Brūdere, Aija Bley, Dagne Devjanikova, Ingrīda Ivane, Kristaps Kramiņš, Līva Ozola, Guna Poga, Alise Rudēvica, Sanita Skalbe, Sanita Skvarnaviča, Anna Vaivare, Patrīcija Māra Vilsone, Linda Jākobsone-Viškere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti