Dienas ziņas

Limbažos krāso vēsturiskās mājas

Dienas ziņas

Atklāj piemiņas plāksni Eduardam Berklavam

Kuldīgā gleznas top ūdenī

Kuldīgā gleznas top ūdenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Venta kā liels ūdenstrauks, kurā pamērcēt otas, saslapināt papīru un ļauties gleznošanai – šādi topošos māksliniekus plenēra laikā Kuldīgā rosināja Somijas gleznotāji. Pirmo reizi tas ir starptautisks.

Vispirms papīrs, uz kura tiks uzburta ainava, tiek skalots ūdenī, tad uz tā tiek klāta pirmā kārta ar ūdenskrāsām, un nožāvēts. Tad process sākas no gala. Katrā reizē uz papīra saglabājas krāsas pigments, un tikai pēc vairākām šādām reizēm veidojas rezultāts – glezna. Šādu metodi Ventas rumbā aicināja izmēģināt Helsinku Mākslas Universitātes Vizuālas mākslas akadēmijas pasniedzējs, gleznotājs Petri Hitonens, kurš pirms dažiem gadiem ieguvis arī Somijas gada mākslinieka titulu.

Mērķis ir likt studentiem saprast krāsas pigmenta uzvedību ūdenī, cik dažāda tā ir saskarē ar ūdens virsmu un straumi,” stāsta gleznotājs un pasniedzējs no Somijas Petri Hitonens. „Tā ir kā piedzīvojumu spēle. Studentus rosinu ļauties jauniem ainavas gleznošanas risinājumiem.”

Šī meistarklase bija viens no daudzajiem pasākumiem, kas visu jūniju notiek Latvijas Mākslas akadēmijas studentu plenēra laikā. Te galvenokārt piedalījās Somijas studenti, kuriem gleznošana ūdenī arī bija jauna pieredze.

Te ir kā pasakā, ļoti skaista vieta. Ūdenī gleznoju pirmo reizi, bet man tas patīk – var lietot daudz ūdens, saule zīmējumu ātri nožāvē. Tas padara procesu ātrāku. Man ir ūdenskrituma skats no augšas,” saka students no Somijas Hemmo Sibonens.

Arī Mikko Luostarinenam patīk gleznieciskā ainava.

Te ir jauks laiks un ļoti gleznieciska ainava. Šādi gleznojot plenērā, kļūstu pārliecinātāks par savām prasmēm, tas vienmēr ir interesanti gleznot laukā,” norāda students.

Latvijas Mākslas akadēmija studentu vasaras plenērus Kuldīgā veido jau vairākus gadus. Tie top sadarbībā ar Kuldīgas Mākslinieku rezidenci.

„Plenēra laikā ne tikai studenti glezno Kuldīgas vidē un vada vasaras praksi mākslas skolas skolēniem, iespēja tikties ar Latvijas vadošajiem un ārzemju māksliniekiem ir jebkuram interesentam,” uzsver Kuldīgas Mākslinieku rezidences pārstāvis Uldis Pētersons.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti