Kultūras rondo

Versija par padomju cilvēku - Ivo Brieža jaunā filma "Homo Sovieticus"

Kultūras rondo

Madonas novada Meirānos notiks Jāņa Zābera piemiņai veltīti opermūzikas svētki

Pavērsiens laikmetīgā virzienā Pasaules latviešu mākslas centrā Cēsīs

Kopizstāde «Skatoties aiz» iezīmē jaunas šķautnes Pasaules latviešu mākslas centra darbībā Cēsīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Līdz septembra beigām Pasaules latviešu mākslas centrā (PLMC) Cēsīs aplūkojama mākslinieču Laimas Puntules un Annes Maria Udsenas (Anne Maria Udsen) kopizstāde “Skatoties aiz”, kur tēlainais ar abstrakto vienojas noskaņā, aptverot trauslumu un maigumu, nemainīgumu un mūžam nepārejošo.

”Skatoties aiz” ir jauns pavērsiens PLMC darbībā, jo nu tiek apzināta ne tikai to mākslinieku daiļrade, kurus varam dēvēt par vecmeistariem un “veco trimdu”, bet arī to mākslinieku devums, kuri ārpus Latvijas izbraukuši ne spiestā kārtā, bet radošu nodomu vadīti – šajā gadījumā Laima Puntule. Tieši viņa uzrunāja centra kuratori Leldi Kalmīti, un pēc plānošanas darbiem pusotra gada garumā tapa izstāde, Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” stāsta PLMC vadītājs Kārlis Kanderovskis. 

Puntules darbi ekspozīcijā sabalsojas ar pašreiz Zviedrijā dzīvojošās mākslinieces Udsenas darbiem. Abas autores reiz iepazinušās Berlīnē un līdz šim jau ir veidojušas kopizstādes vien ārzemēs, ne Latvijā. 

Iepazīstinot ar izstādi, Kanderovskis izsaka gandarījumu, ka nu ir iespēja parādīt ko jaunu, diezgan avangardu:

“Šī ir tāda interesanta, lakoniska, reizēm baisa izstāde. Tu ienāc telpā un skaisti te izskatās, bet, kad tu pieej tuvāk, tas ir kaut kas tāds diezgan tumšs.”

Mākslinieces katra savā veidā interpretē apkārtējo pasauli. Palūkojoties aiz virspusējā un acīmredzamā, tiek atklāta jauna realitāte – bieži sarežģīta, nepilnīga, mulsinoša un pārsteidzoša, mēs ieraugām neiederīgo un vārdos neizsakāmo, informē ekspozīcijas veidotāji. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti