Kultūras ziņas

"Venēra kažokādā" Valmieras teātrī

Kultūras ziņas

Bēthovena sonātes Reiņa Zariņa interpretācijā

Krāsainā saules gaisma

Jūgendstila centrā aplūkojamas Ungārijas mākslinieka vitrāžas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” atklāta jauna izstāde – “Krāsainā saules gaisma”, kurā eksponētas pazīstamākā Ungārijas vitrāžu mākslinieka Mikšas Rota sakrālo ēku, sabiedrisko celtņu un privātnamu vitrāžu un mozaīku fotogrāfijas.

Daļēji aizmirstā vitrāžu un mozaīku māksla, kas uzplaukumu bija piedzīvojusi viduslaikos, Eiropā atdzima 19. un 20. gadsimta mijā. Tolaik Mikša Rots nodibināja un vadīja Ungārijas vispazīstamāko un ražīgāko darbnīcu, kurā tapa publisko ēku, baznīcu, kultūras un izklaides vietu, termālo baseinu un privātmāju vitrāžas un mozaīkas.

Mikšas Rota izcilāko darbu vidū ir vitrāžas un mozaīkas parlamenta ēkā Budapeštā, karaļa pils kapelā, Mūzikas akadēmijā, kā arī kapenēs un mauzolejos Nacionālajā kapsētā. Mikša Rots saņēma pasūtījumus arī no ārzemēm – viņa darbnīcā izgatavota griestu vitrāža Meksikas Nacionālajam teātrim, kā arī vitrāža karaļa pilij Hāgā.

Mikša Rots bija pats izcilākais  ungāru mākslinieks, kurš ne tikai  veidoja vitrāžas, bet radīja arī mozaīkas. Viņa  vitrāža rotā  Meksikas Nacionālā teātra griestus. Meistaru   darbi  kā nacionāls Austroungārijas impērijas  brīnums  piesaista tūristu skatus.

Viņš ir pazīstamākais ungāru mākslinieks, kurš darbus radīja 19. un 20.gs. mijā. Rotas darbnīcas meistari izgatavojuši vitrāžas gan Budapeštas varenajām celtnēm, gan mazām lauku baznīciņām.

“Tas bija laiks, kad mēs bijām Austroungārijas impērija. Tā bija arī radošā atdzimšana – radās pieprasījums pēc jaunām ēkām, cēla bankas un izklaides vietas, greznas un reprezentatīvas ēkas. Vitrāžas bija modē,” stāsta Katalina Gellēra, Ungārijas Mākslas vēstures institūta pētniece.

“Viņš strādā ne tikai šai grandiozajai impērijai; viens no eksotiskākajiem darbiem ir Mehinko teātrim – milzīga griestu vitrāža,” papildina Agrita Tipāne  muzeja Rīgas Jūgendstila centrs direktore.

Mikša Rots bija meistars, kārtīgs amatnieks un īstenoja pasūtītāju ieceres. Ungārijas parlamenta ēkas vitrāžas ir viņa radītas. Ja saņēma pasūtījumu no baznīcām, tad pētīja klasiskos motīvus. Ja vitrāžas pasūtīja bankas un privātpersonas, tad lika lietā savu fantāziju, ietverot jūgendstila motīvus.

Izstādes “Krāsainā saules gaisma” titulbildi veido meistara lepnums par savu zemi Ungāriju.

“Rots no Itālijas pārmantoja Murano stikla un zelta tehniku. Mozaīka, kas ievada izstādi, atradās pašā Rota mājā, tā ļoti labi raksturo tehnisko izpildījumu un tur ir motīvi no ungāru tautas mākslas,” norāda Gellēra.

Izstāde ir sasaiste ar Rīgas jūgendstilu arī bērniem, saliekot puzli. Izstādes veidotāji ir sagatavojuši puzles ar ungāru mozaīku un vitrāžu metiem, kā arī Jūgendstila centrā aplūkojamās loga vitrāžas puzli.

Mikša Rota vitrāžu un mozaīku fotogrāfijas Jūgendstila muzejā būs apskatāmas līdz 2. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti