Grafikas izstādē «Pāreja» Jūrmalā piedalās vairāk nekā 60 mākslinieku no 17 valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jau sesto gadu māksliniece un izcilā oforta tehnikas meistare Nele Zirnīte organizē starptautisku projektu "Stiprais ūdens" (no franču valodas "Eau Forte" – oforts, stiprais ūdens, skābe). Šogad projektā piedalās vairāk nekā 60 mākslinieki no 17 valstīm. Viņu darbi būs skatāmi grafikas izstādē „Pāreja”, kura Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta 28. septembrī plkst. 17.

Izstādes dalībnieki:

Latvija: Gunārs Krollis, Nele Zirnīte, Māris Čačka, Ina Voroncova, Inese Lieckalniņa, Anna Zandberga-Šenke, Agnese Bule, Inga Jurjāne, Jekaterina Grjazeva, Reinis Gailītis, Signe Štrauss, Baiba Damberga, Varis Krauklis, Gabija Priede, Baiba Kalna, Marita Maizīte - Grase, Alex Ets.

Lietuva: Simona Bagdonaitė-Gubinienė.

Igaunija: Benjamin Vasserman; Vera Stanishevskaja;

Čehija: Jindřich Pevný.

Francija: Jean François Jullien Clement, Fabienne Laterrade, Lazymushu, Michèle Lumbroso.

Īrija: Vaida Varnagiene.

Itālija: Alberto Balletti, Marko Trentin, Elena Frontero, Giuseppe Pernigotti, Maria Chiara Toni, Vladimiro Elvieri, Muolo Carmine Maurizio.

Nīderlande: Robert Bink.

Jaunzēlande: Mark Graver.

Polija: Antoni Kowalski, Weronika Siupka, Tomaz M. Kukawsky, Jolanta Gmur.

Krievija: Anastasia Zykina, Jegor Rostov.

Oforts ir grafikas tehnika, kuras pirmsākumi meklējami pirms daudziem gadsimtiem un pasaules mākslas vēsturē kā patstāvīgas mākslas tehnikas atzīšana saistās ar Albrehta Dīrera un Rembranta van Reina darbiem. Kopš tiem tālajiem laikiem oforta tehnikas iespējas ir krietni attīstījušās un pilnveidojušās, tomēr joprojām saglabā seno dienu šarmu.

Nele Zirnīte, vadot biedrību "Oforta ģilde" un jau daudzus gadus realizējot ar ofortu saistītus projektus gan ārzemēs, gan Latvijā (īpaši Jūrmalā projekts "Mobilā Grafikas darbnīca"), nepagurstoši iepazīstina un izglīto interesentus par šo mākslas tehniku.

Izstādē piedalīsies latviešu un citu valstu autori, kas strādā kādā no grafikas tehnikām, ne tikai ofortā, jo mūsdienu mākslu raksturo pārejas ne tikai starp dažādiem tehniskajiem paņēmieniem, apgrūtinot mākslas teorētiķiem analizēt un klasificēt mākslas darbus, bet arī skarot tēmu loku, kas nodarbina mākslinieku prātus.

Izstādes dalībnieki:

Spānija: Hayk Grygoryan.

Zviedrija: Ann-Kristin Källström.

Šveice: Claudia Fellmer, Eliana Buergin, Franziska Schiratzki, Helga Halbritter, Madlaina Fontana, Marianna Vogler, Nicole Manuel, Sabina Stucky, Inese Troska, Senso, Stefan Kloeti.

Turcija:Hatice Bengisu, Gökçe Aysun Kaya Kılıç, Selvihan Kılıç Ateş, Esra Aydin.

Lielbritānija: Mary Rouncefield, Robert Pugh.

ASV: Brian Cohen, Debra Fisher.

"Neskatoties uz to, ka "Oforta ģildes" prioritāte ir oforts un periodiski tiek organizētas izstādes, kurās dominē dobspiedes tehnikas (projekts “Stiprais Ūdens”- kopš 2010.gada, un citas izstādes), ik pa laikam mākslinieki tiek aicināti pārkāpt savas profesionālās pieredzes robežas, lai pievērstos kādam citam izteiksmes veidam. Dažādu grafikas tehnisko paņēmienu integrēšana radošajā procesā var tikai bagātināt estampa tapšanas procesu, dot iespēju grafikas darbos ieplūst un cirkulēt "jaunām asinīm"," - tā Nele Zirnīte.

Oriģinālāko darbu autori saņems balvas no Jūrmalas pilsētas domes, kā arī no ilggadējā sadarbības partnera - Latvijas Jūras administrācijas. Tiks pasniegta “Oforta ģildes” Ģildmeistara balva, ar atzinības rakstu no Latvijas Mākslinieku savienības tiks atzīmēts viens no izstādes autoriem. Mākslinieki  saņems izstādes dalībnieka diplomus.

Starptautiskā grafikas izstāde "Pāreja" Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma no 28. septembra līdz 16. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti