Kultūras ziņas

Fēru salu dabas bērns - Eivora

Kultūras ziņas

Eirovīzijas konkurss uzņem apgriezienus

Putnu dienas galerijā "Daugava"

Galerijā «Daugava» putnu dienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nevis zoodārzā vai dabas muzejā, bet mākslas galerijā “Daugava” sākušās “Putnu dienas”. Izstādē ar šādu nosaukumu apskatāmi 13 absolūti atšķirīgu Latvijas mākslinieku otu pieskārieni putnu tēmai, atklājot gan to dabisko krāšņumu, gan simbolisko daudznozīmību.

Galerijā “Daugava” Vecrīgā putnu dienās salaidušies visdažādākie putni – gan eksotiskie papagaiļi un kolibri, gan pelēko baložu bari, pūces un pat cilvēki-putni.

"Putniem arī latviešu folklorā milzīga nozīme. Tur putniem veltītas daudzas tautasdziesmas un, ja atceramies dzimtbūšanas laikus, kad deva latviešu vīriem uzvārdus, tad lielākā daļa kļuva par sīļiem, baložiem, dzeņiem," skaidro mākslas zinātnieks, izstādes kurators Andrejs Kaufmanis.

Mākslinieku Kasparu Zariņu pirms gadiem piecpadsmit saistīja simboliski tēli un priekšmeti. Tolaik arī gleznoti vairāki Pedanta tēli ar putnu uz pleca. Ir arī “Veltījums Džoto” - pasaulslavenajam viduslaiku māksliniekam.

"Džoto ir Rietumeiropas vizuālās mākslas tēvs. Viņš arī man kādreiz ļoti paticis, esmu daudz mācījies no viņa," norāda mākslinieks.

Spārnaiņi vienmēr saistījuši gleznotājus gan vizuālā krāšņuma, gan simboliskās nozīmes dēļ,  esot par vidutājiem starp debesīm un zemi.

Putnu dienu laikā galerijā ''Daugava'' visi izstādes dalībnieki apgleznos arī pūču figūriņas no papjēmašē.

Izstāde, kurā piedalās Ilze Avotiņa, Biruta Delle, Rudīte Dreimane, Laimdota Junkara, Anna Laicāne, Vija Maldupe, Leonīds Mauriņš, Alberts Pauliņš, Inna Šablovska, Maija Tabaka, Aija Zariņa, Kaspars Zariņš, Vija Zariņa, galerijā aplūkojama līdz 4.jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti