Kas jāredz Ēģiptē, Parīzē, Normandijā un Rīgā? «Kilograma kultūras» žūrijas ieteikumi šonedēļ

Aicinājums krāt naudu braucienam uz Ēģipti, Birutas Delles izstādes, augstā mode Parīzē un impresionistu ūdensrozes Normandijā – tik dažāds ir kultūras piedāvājums janvārī. Dažus akcentus izvēlas sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Aigars Bumburs.

"Schiaparelli" 2024. gada pavasara-vasaras kolekcijas modes skate Parīzē
"Schiaparelli" 2024. gada pavasara-vasaras kolekcijas modes skate Parīzē

Augstā mode plaukstas lieluma ekrānā

Lai arī vairāk nekā pusgadsimtu tiek runāts par augstās modes galu (ik reizi, kad kāds reiz slavens modes nams skaļi aizver durvis vai paziņo, ka vairs nenodarbosies ar augsto modi), no 22. līdz 25. janvārim Parīzē, 30 modes namiem izrādot pavasara–vasaras kolekcijas, norisinās iksezonas haute couture jeb augstās modes nedēļa. Šī tradīcija Francijā vēl joprojām tiek divreiz gadā uzturēta un sargāta, nonākot gandrīz vai sakrālā statusā. Kaut arī no augstās modes "zelta laikmeta" intrigām un iespaida ir palikušas vien vājas atblāzmas un krietni pieplakusi tās kādreizējā grandiozitāte un ietekme. Pasaule mainās.

Nemainās apstāklis, ka gada sākums ir laiks, kad veiksmīgiem aktieriem un aktrisēm sākas zelta trofeju maratons ar soļošanu pa sarkano paklāju, lai uz mirkli piestātu malā un sanācēju mikrofonos padalītos ar vārdiem, kas rotā tērpu birkas.

Laba daļa no šīm skaistajām kleitām nāk no janvārī Parīzes augstās modes nedēļā izrādītajām kolekcijām, kuras var redzēt ne tikai ielūgtā publika un modes prese, bet skatīt arī tiešsaistē modes namu sociālajos tīklos.

Izzināt Delli divās izstādēs

Cienīta, apbrīnota, ļoti ražīga un labi pirkta – lieliskā māksliniece Biruta Delle, kurai janvāra vidū palika 80, svin savu lielo jubileju ar divām izstādēm un salauztu plecu! Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas 2. stāva labā spārna zālēs ciklā "Paaudze" no 27. janvāra būs skatāma Birutas Delles darbu izstāde "Gleznot katru dienu". Izstādi, kurā izliktas gleznotājas figuratīvas kompozīcijas un ainavas no LNMM, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja, mākslas centra "Zuzeum" un privātām kolekcijām, kūrē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izstāžu kurators Vilnis Vējš.

Mākslinieces pēdējā laikā tapušos divpadsmit darbus no 24. janvāra varēs apskatīt (un iegādāties) izstādē "Mans kalns" mākslas galerijā "Daugava". Delle, kuras darbi ir iemantojuši kulta statusu (prātā nāk stundas, kas aizvadītas kopā ar draugiem Rīgas antikvariātos, tiem rūpīgi pārcilājot un izvēloties Delles veikumu).

Viņa ir no sabiedrības un starmešu gaismas diezgan noslēgts autsaiders, kura ikdienā nealkst publicitāti. Un varbūt arī tas pie viņas tā vilina.

Māksliniece par savu traģisko dzīvi sarakstījusi autobiogrāfiju. Tapušas arī vairākas dokumentālās filmas. Pēdējā – Andreja un Henrietas Verhoustinsku 2021. gadā veidotā pilnmetrāžas filma "Delle" palīdz nokļūt uz brīdi viņas pasaulē, kur valda ne vien liels talants, bet arī vientulība un neiederēšanās. Alkstot izzināt ko vairāk, vērts atrast un noskatīties gan filmu, gan arī svētdien, 28. janvārī, plkst. 12.00 doties uz muzeju, kur uz tikšanos un pastaigu izstādē "Biruta Delle. Gleznot katru dienu" aicina tās kurators Vilnis Vējš.

Mūmijas un ūdensrozes

Krājiet naudu, lai dotos lieliskā mākslas ceļojumā! Šogad beidzot sola atklāt Lielo Ēģiptes muzeju Gīzā, Ēģiptē – 12 gadus vēlāk nekā sākotnēji plānots. Ja vēl nesen presē runāja par februāri, kad šim vienu miljardu dolāru izmaksājušam projektam ir jāver durvis saviem pirmajiem apmeklētājiem, tad tagad jau pavīd maijs kā potenciālais atklāšanas mēnesis.

Muzeja kompleksu piepildīs Senās Ēģiptes dārgumi – vairāk nekā 100 000 artefaktu, kas pašmāju muzeja "Rīgas birža" Senās Ēģiptes kabineta vientuļās mūmijas fanātiem varētu iet pie sirds.

Bet, ja labāk tīk lūkoties duļķainā ūdenī, kas atainots uz audekla, saskatot tajā pārsteidzošas krāsu nianses, jādodas uz Normandiju Francijā, kur šogad ar vērienu svin 150 gadus kopš impresionisma dzimšanas, kad tālajā 1874. gada aprīlī 30 mākslinieki, kuru gleznas netika ikgadējā Parīzes salona izstādē pieņemtas, uzrīkoja paši savu izstādi ar 150 darbiem, kļūstot par jauna -isma celmlaužiem mākslā. Normandijā impresionisma festivāls norisināsies no 22. marta līdz 22. septembrim, piedāvājot ļoti plašu spektru ar mākslas notikumiem – no plenēriem līdz pat angļu gleznotāja Deivida Hoknija trīsdaļīgai izstādei Ruānas Mākslas muzejā.

"Kilograms kultūras 2023" fināla balsojums

Noskaidroti sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2023" ziemas balsojuma uzvarētāji un atklāts fināla balsojums.

Izvēlies savu favorītu vismaz vienā kategorijā un balsojuma apakšā autorizējies ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu! Balsot iespējams vienu reizi dienā līdz 31. janvāra pusnaktij.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti