Nedrošā pasaulē skatītājs mākslā meklē mieru. Trīs izstādes balvas «Kilograms kultūras» finālā

Daudz izstāžu, liela konkurence, bet skatītāju izvēle nemainīga – augstas raudzes māksla. Tā raksturojams aizvadītais gads vizuālās mākslas nozarē un arī finālistu trijnieks, kas iekļuvis sabiedrisko mediju gada balvas "Kilograms kultūras" balsojumā. Uz balvu šogad pretendē Germana Ermiča personālizstāde "Plūstoši", Daces Lielās personālizstāde "Gleznas" un Vijas Zariņas personālizstāde "Ainavas kods".

Balvas "Kilograms kultūras" finālistus nosaka tieši skatītāju, klausītāju un lasītāju viedoklis – visa gada garumā žūrija ir vērtējusi kultūras norises un piedāvājusi tās sabiedrības balsojumam pavasarī, rudenī un ziemā. Nu katra balsojuma uzvarētāji piedalās fināla balsojumā, kas noteikts balvas ieguvējus. Laureātus izziņos svinīgajā ceremonijā 16. februārī, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

LASI PAR:

Germana Ermiča personālizstāde "Plūstoši"

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, kuratore Evelīna Ozola.

"Aizvadītā gada pavasara notikums vizuālajā mākslā noteikti bija starptautiski atzītā latviešu dizainera Germana Ermiča pirmā personālizstāde Latvijā "Plūstoši". Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā beidzot klātienē varēja apskatīt ne tikai viņa slaveno "Ombre" stikla krēslu, bet arī izometriskos spoguļus, skaņas skulptūru un citus objektus.

Ļoti interesanti izveidota un vērtīga bija arī izstādes informatīvā daļa par mākslinieka radošo ceļu, iedvesmas avotiem un eksperimentiem ar krāsu un formu,"

atzīmē balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Lilita Eglīte.

Mākslinieks Germans Ermičs dzimis Rīgā, bet savu profesionālo darbību sācis Nīderlandē, un 10 gadus viņam ir arī sava studija Amsterdamā. Izstāde Rīgā apkopoja Germana Ermiča nozīmīgāko veikumu kopš viņa studijas dibināšanas 2014. gadā, atklājot dizainera radošo procesu un filozofiju. Savā praksē apvienojot dizaina un mākslas paņēmienus, Germans Ermičs rada spilgtus darbus, kurus pazīst un augstu vērtē visā pasaulē. Viņa pieeju raksturo pakāpeniska, neatlaidīga tuvošanās galarezultātam, tiecoties piešķirt apveidu nemateriālām parādībām, meklējot jaunus tehnoloģiskus paņēmienus un eksperimentējot ar krāsām un materiāliem.

Būtiska autora rokraksta iezīme ir glezniecisks darbs ar krāsu stiklā – viņa mēbeļu caurspīdīgās virsmas piesātina plūstošas toņu pārejas. Taču krāsa Germana Ermiča darbos nav tikai estētiska piedeva – mākslinieks to izmanto formas veidošanai.

Izstāde "Plūstoši" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā bija apskatāma 2023. gada aprīlī un maijā, un balvas "Kilograms kultūras" žūrija to izvēlējās kā vienu no svarīgākajiem mākslas notikumiem gada pirmajos mēnešos. Pavasara balsojumā izstāde ieguva lielāko skatītāju atbalstu un iekļuva balvas finālā.

Daces Lielās personālizstāde "Gleznas"

Mākslas galerija "Daugava".

"Māksliniece Dace Lielā jau reiz saņēmusi "Kilograms kultūras" balvu, bet dabas studijas tiek turpinātas.

Jaunākajā izstādē ieraudzījām ļoti skaidras, ar tēliem nepiesātinātas dabas ainavas, ko māksliniece konsekventi turpina gleznot no galvas, pēc atmiņas. Meistarīgi un ar nepārejošu jaunatklājuma sajūtu,"

uzsver žūrijas pārstāve Lilita Eglīte.

Viņas mākslu mīl gan eksperti, gan nespeciālisti – tā par gleznotāju Daci Lielo saka mākslas zinātniece Diāna Barčevska. Arī jaunākajā izstādē, kurai tika dots lakonisks nosaukums "Gleznas", Dace Lielā palikusi uzticīga ainavai, šoreiz galveno lomu piešķirot ūdeņiem.

Daces Lielās izstāde "Gleznas" galerijā "Daugava" bija skatāma 2023. gada jūlijā un augustā. Personālizstāde bija viens no pieciem vizuālās mākslas notikumiem, ko sabiedrības balsojumam rudenī piedāvāja "Kilograms kultūras" žūrija, un tas ieguva lielāko balsu skaitu.

Vijas Zariņas personālizstāde "Ainavas kods"

Galerija "Daugava".

"Tāpat kā Dacei Lielajai, savs noturīgs cienītāju loks ir arī Vijai Zariņai. Jau vairākus gadus māksliniece pēta un pilnveido "Ainavas kodu"." "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Lilita Eglīte komentē:

"Viņas gleznās ieraugām panorāmiskus plašumus pelēcīgi brūnganā krāsu gammā ar aramzemes, liedaga vai pļavas priekšplāniem. Bet, sekojot punktējuma un komatveida triepieniņu ritmam, ir iespējams nonākt arī pie horizonta."

Ekspozīciju "Ainavas kods" veidoja mākslinieces Vijas Zariņas 2023. gada darbi, priekšplānā izvirzoties aramzemes motīvam. "Gribas to dēvēt par unikālu tēmas pieteikumu mūsdienu latviešu nozīmīgo ainavu gleznotāju plejādē, kas katrs savā veidā ar ainavas žanra palīdzību  vizualizē nacionālās identitātes kodu," izstādes aprakstā norādījusi mākslas zinātniece Diāna Barčevska.

Izstāde "Ainavas kods" galerijā "Daugava" bija apskatāma 2023. gada nogalē un "Kilograms kultūras" ziemas balsojumā izpelnījās lielāko skatītāju atbalstu, iekļūstot balvas finālā.

Šogad balvas "Kilograms kultūras" balsojumu var vērtēt kā pārsteidzošu, jo skatītāji divas reizes izvēlējās ainavas žanru, turklāt divas izstādes, kas notikušas vienā mākslas galerijā – "Daugava". Taču, kā atzīmē Lilita Eglīte, varbūt tas nav nemaz tik liels pārsteigums –

pasaulē vairojas nedrošība un bailes, bet daudzi cilvēki mieru un spēku rod, ejot dabā vai iedziļinoties mākslinieku gleznotajās ainavās.

Izvēlies savus favorītus un balso!

Līdz 31. janvāra pulksten 23.59 portālā LSM.lv notiek balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums.

Apbalvojuma ieguvējus 16. februārī izziņos svinīgajā ceremonijā, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

Izvēlies savu favorītu vismaz vienā kategorijā un balsojuma apakšā autorizējies ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu! Balsot iespējams vienu reizi dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti