FOTO: «Siguldas devons» piedāvā aplūkot neatklāto izstādi «Lamanša kods»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Siguldas novada kultūras centrs "Siguldas devons" valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā virtuāli piedāvā aplūkot martā neatklāto mākslinieka Vitolda Kucina izstādi “Lamanša kods”, kā arī februāri atklāto 5 mākslinieku zīmējumu izstādi “Vērojums”, medijus informē centra pārstāvji.

Vitolda Kucina izstādi "Lamanša kods" "Siguldas devonā" martā atklāt neizdevās, tāpēc kultūras centrs to piedāvā apskatīt kā fotogaleriju.

“Lamanša kods” ir mākslinieka Vitolda Kucina variāciju par Lamanša šauruma ģeogrāfisko izveidošanos. Izstādē piedāvātas glezniecības refleksijas par aizvēsturisko periodu, kad Lielbritānija atdalījās no pārējās Eiropas – tajās risinātas arī domu paralēles ar notiekošo Eiropā mūsdienās.

Izstāde 2019. gada rudenī bija apskatāma Eiropas Savienības mājā Rīgā.

“Lamanša kods”

Pirms 450 000 gadu ledus laikmetā, kūstot, 1,5 km augstiem ziemeļu ledājiem starp Skandināviju un Britāniju, bija izveidojies gigantisks ezers, kura tilpums nemitīgi palielinājās.

Britānijas un Francijas teritorijas bija savienotas ar dabīgu krīta dambi. Tas izveidojās pirms 100 miljoniem gadu, kad šo teritoriju klāja tropiska jūra. Jūra bija pilna ar mikroskopiskām radībām, kuru skeleti, noklājot gultni kārtu pa kārtai, veidoja krīta slāni. Baltajā krīta masā okeāna ķīmiskā sastāva izmaiņu rezultātā pa retam izveidojās daudzas tumšas krama līnijas visā dambja garumā. Šīs līnijas veido unikālu zīmējumu – svītru kodu.

Kad ledus ezera ūdens līmenis, sasniedzot dambja augšdaļu, atmiekšķēja krīta slāni, milzīgais ūdens daudzums (1 miljards litru sekundē jeb sešas Amazones upes) gāzās pāri dambim, to izskalojot. Tas notika ļoti strauji, tādējādi atdalot Britāniju no Eiropas. Šī notikuma pierādījums ir identisks svītru zīmējums abās Lamanša šauruma pusēs – Lielbritānijā un Francijā. Izstāde “Lamanša kods” ir konceptuāls šī notikuma atainojums.

"Vērojums"

Tikmēr februāra nogalē atklātā 5 mākslinieku zīmējumu izstāde “Vērojums” šobrīd skatāma video.

Izstāde “Vērojums/ Distant Look” atklāj cilvēka ķermeni jeb figūru no katra autora uztveres pozīcijām: no reālistiska figūras attēlojuma, zīmēšanas procesa dinamikas un ekspresijas līdz acu skatiena digitālam mērījumam, kur skatiens tiek notverts distancē, lai iegūtu atskaites punktu, iespēju pietuvoties un attālināties vai spētu samazināt tālumu līdz ilūzijai. Izstādē skatāmi piecu autoru – Anastasijas Bikovas, Lāsmas Bringinas, Veronikas Frolovas, Reiņa Liepas, Elīnas Zundes – darbi, par vienojošo izvirzot zīmējumu kā izteiksmes veidu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti