Kultūras ziņas

Teksti Latvijas mākslā izstādē "ES_TEXT"

Kultūras ziņas

Kristīne Opolais – starp Tosku, Karmenu un kino

Liepājā plaša Ilmāra Blumberga darbu izstāde

FOTO: Liepājā skatāms mākslinieka Ilmāra Blumberga radošais mantojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izcilā latviešu mākslinieka, scenogrāfa Ilmāra Blumberga 65 darbi, kas aptuveni 10 gadus gulējuši noliktavā, tagad apskatāmi Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars". Viņa atstāto radošo mantojumu sabiedrībai neļauj aizmirst Blumberga fonds, sarīkojot izstādi "3 cikli".

Pirms pāris gadiem Ilmāra Blumberga darbu izstāde bija apskatāma Liepājas mākslas galerijā "Romas dārzs", un tad koncertzāles "Lielais dzintars" vadība aicināja "Blumberga fondu" izstādīt citus – pārsvarā lielformāta darbus vēl plašākās telpās. Šoreiz uz Liepāju atvestas no 1996. līdz 2012. gadam tapušas bildes, kas publikai pēdējoreiz atrādītas pirms krietni ilga laika.

Koncertzāles "Lielais dzintars" mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča stāsta: "Mēs kopā atlasījām darbus arī pēc formāta, kas labi iederas. Sērija "Es nemiršu", kur ir 11 darbi tādā sekvencē, kur ļoti labi atkāpjoties ir paskatīties visu kopā, un šeit telpas to ļoti labi piedāvā."

Bez jau minētā cikla "Es nemiršu" uz Liepāju atvesti arī darbu cikli "Atlantīda" un māksliniekam Voldemāram Irbītem veltītais "Lietiņš līst! Sapērk bildītes!".  Apmeklētāju acīm paveras gan smalkas krāsu pārejas, gan ar ogli vilktas līnijas, fotogrāfijas un pat beigtas mušas.

"Ilmārs Blumbergs ir tāds filozofisks, mistisks mākslinieks, kurš strādāja dažādos žanros, tēmās. Domāju, šī filozofiskā apcere noderīga katram. Ceru, ka liepājnieki nāks, skatīsies, jo tas ir unikāls gadījums, tik unikāls mākslinieks kā Blumbergs redzams tik reti," vērtē Baiba Bartkeviča.

Mākslinieka dēls Ilmārs Blumbergs juniors stāsta, ka tēvam ierasti bijis vienlaikus strādāt pie vairākiem darbiem. Iedvesmai nepieciešamo noskaņu palīdzējusi radīt mūzika.

"Džezs vienmēr bijis viņa iemīļotais. Nevaru norādīt specifisku mūzikas saikni ar šiem darbiem, bet visam cauri vienmēr bijusi džeza mūzika visdažādākajos apakšžanros – viņa favorīts," atzīst Ilmārs Blumbergs juniors.

Blumberga izstāde "3 cikli" apmeklētājiem Liepājā bez maksas būs apskatāma līdz aprīļa sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti