Atklās apjomīgu mākslas skolu audzēkņu scenogrāfijas maketu izstādi «Melnā kaste»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ap 350 dažādās pasaulēs šovasar varēs ielūkoties Eduarda Smiļģa teātra muzejā, kur no 19. jūnija līdz 15. augustam būs skatāma Latvijas mākslas skolu audzēkņu scenogrāfijas maketu izstāde “Melnā kaste”, medijus informē Latvijas Nacionālajā kultūras centrā.

Valsts konkursa ietvaros radītos darbus izvērtēja scenogrāfijas profesionāļi Krista Dzudzilo un Reinis Dzudzilo, kā arī jaunākās paaudzes scenogrāfs un mākslinieks Krišjānis Elviks.   

Krista Dzudzilo (no kreisās), Krišjānis Elviks, Reinis Dzudzilo
Krista Dzudzilo (no kreisās), Krišjānis Elviks, Reinis Dzudzilo

Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) ik gadu rīko profesionālās ievirzes mākslas un dizaina izglītības iestāžu audzēkņu darbu izstādes par vienotu tēmu. To mērķis ir paplašināt mācību saturu, kā arī sniegt bērniem un jauniešiem priekšstatu par dažādajām mākslas, dizaina jomām un profesijām, skaidro LNKC. Pirms tam tiek organizēti metodiski semināri un darbnīcas pedagogiem.

“Atsvešinātība”. Marija Mičule, Salaspils Mūzikas un mākslas skola.
“Atsvešinātība”. Marija Mičule, Salaspils Mūzikas un mākslas skola.

Šajā mācību gadā valsts konkursa dalībnieki, audzēkņi no visām simt Latvijas mākslas skolām, risināja tēmu “Domāšana telpā un scenogrāfija”. Radošie uzdevumi tika īstenoti telpā – tā dēvētajā “melnajā kastē”, ko scenogrāfi tradicionāli izmanto maketu veidošanā. Dalībnieki vecumā no 11 līdz 13 gadiem ar scenogrāfijai raksturīgiem izteiksmes līdzekļiem attēloja emocijas un sajūtas kastē ar nelielu skatīšanās lodziņu. Savukārt audzēkņi vecumā no 14 līdz 16 gadiem kastē ar vienu atvērtu plakni maketā asociatīvi attēloja pašu izvēlētu skaņdarbu. Katra izraudzīto mūziku izstādē varēs noklausīties, ar viedtālruni nolasot QR kodu.

“Mīlestība”. Darjana Treļudova, Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skola.
“Mīlestība”. Darjana Treļudova, Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skola.

Izstādes rīkotāji atzīmē: “Latviešu teātra patriarha Eduarda Smiļģa nama gaisotne ir lieliski piemērota daudzskaitlīgajai “melno kastu” ekspozīcijai, kuru iekārto mākslinieks Artūrs Arnis.”

Skolēnu radīto darbu saturu, formu un izpildījumu bija ieradušies izvērt arī scenogrāfijas profesionāļi, kuri secināja – Latvijas scenogrāfijai ir nākotne.

“Bija pārsteidzoši priekpilni ienākt telpā, kurā ir tik daudz maketu kastu, un vēlamies atzīmēt, ka tas ir ļoti nozīmīgi tik salīdzinoši jauniem cilvēkiem uzdot šādu profesionālu uzdevumu.

Nevis domāt par vizuālo mākslu kā jau pierastu un daudz redzētu mākslas formu - kā glezniecība, tēlniecība vai grafika, bet domāt par to kā lielu telpu un sevi – mazu cilvēciņu šajā milzīgajā mākslas darbā,” saka Krista Dzudzilo. 

“Strīds”. Elīza Jekuma, Sabiles Mūzikas un mākslas skola.
“Strīds”. Elīza Jekuma, Sabiles Mūzikas un mākslas skola.

“Piedāvājumi ir ļoti radoši,” savos iespaidos dalās Krišjānis Elviks. “Ir ļoti patīkami skatīt darbus, kuri pauž autentiskas emocijas neatkarīgi no tā, cik tās reizēm naivas vai muļķīgas. Atliek atcerēties sevi trīspadsmit gadu vecumā.

Prieks, ka šajā konkursā ar scenogrāfijas medija starpniecību tiek paceltas jauniešiem nozīmīgas tēmas arī sociālpolitiskā kontekstā, piemēram, depresija un skumjas, un prieks, ka jaunieši nebaidās par tām runāt. ”

“Šajā izstādē ir iespēja satikties ar 350 pasaulēm. Tā ir tāda telpiska pasaule, kurai pietuvinot skatienu, tu nokļūsti tajā, un tas varētu būt ļoti interesanti,” teic Reinis Dzudzilo.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti