Kultūras ziņas

Par Ļeņinu zinām tikpat maz kā par nāvi

Kultūras ziņas

Laikmeta liecības bērna acīm

Provokatīva māksla kastītēs

Atklāj Prigičeva izaicinošo izstādi «Dzeltenais sniegs prezidenta dārzā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirmdien, 23. oktobrī, galerijā “Istaba” atklāta mākslinieka, restauratora un interjerista Andreja Prigičeva personālizstāde “Dzeltenais sniegs prezidenta dārzā”, kurai savas telpas iepriekš atteica gan Liepājas muzejs, gan Dailes teātra mākslas telpa. Proti, izstādes autors nelielās kastītēs rada tādu atmosfēru un sižetus, ko ne visi vēlas redzēt, saprast un pieņemt. Piemēram, par cilvēku netikumiem, aprobežotību, vardarbību vai narkomāniju.

Kas būtu, ja būtu – māksliniekam Andrejam Prigičevam patīk spēlēties ar dažnedažādām mazām rotaļlietām, tās piekrāsot, nedaudz pārveidot un radīt pavisam citas, jaunas, pārspīlēti nereālas ainiņas, kas saistītas ar sociālpolitisko normu, ētisko un tikumisko problemātiku. Katrai kastītei liekot ironiski divdomīgu nosaukumu, piemēram, “Kapi uz Mēness” vai “Dzeltenais sniegs prezidenta dārzā”.

“Tas nav kādas konkrētas valsts prezidents. Doma ir tāda – arī prezidents ir cilvēks, nevis Dievs, kā vienam otram šķiet,” saka Prigičevs. “Te nedaudz ir reliģiskas tēmas, bet viņas ir vairāk, lai mums ir vērts padomāt pie šīs situācijas, kad arābu pasaule tur ņemās. Es ne tik daudz politiski, kā vairāk par to, ka mums jāpaskatās vairāk pašiem uz sevi,” turpina Prigičevs.

Mākslas zinātnieks un izstādes kurators Raimonds Kalējs dēvē Prigičevu par ļoti neparastu personību. “Viņš vienmēr ir bijis tāds brīvdomātājs, līdz ar to nav sekojis kanoniem, norādēm, viņš ir darījis to, kas patīk. Tā pamatinspirācija ir pati dzīve – tas, kas notiek apkārt – tas ir gan labais, gan ne tik labais cilvēkos… Tad viņš kā tāds režisors ņem visas šīs lietas un sabūvē nelielās mazās scenogrāfijās, koferīšos, kurus mēs varam paņemt līdzi lasīt, interpretēt, tulkot, mēģināt saprast, ko viņš gribējis teikt,” norāda Kalējs.

Viņš klāsta, ka izstādē ir aplūkoti vairāki jautājumi par šodienu: attieksme pret valsti, reliģiju, korupcija, ko Prigičevs pasniedz ar vieglu ironiju.

Mākslinieka, interjerdizainera un restauratora Prigičeva ironiskās kastītes jau izraisījušas cenzūras pretestību – Liepājas muzejs nav akceptējis viņa personālizstādi, un arī Dailes teātris atteicis izstādīt divdomīgās scenogrāfijas. “Tā ir viduslaiku atgriešanās Kurzemes vēju pilsētā. Daudzi mākslinieki tiek apsūdzēti par tās saucamās nepareizās un varbūt kādai noteiktai kristietības vai citai mitoloģijai nepieņemamām formām. Bet Prigičevs – viņš iet savu ceļu,” norāda Kalējs.

Savukārt vaicāts, vai bērni var skatīties viņa izstādi, pats Prigičevs atbild apstiprinoši. “Ja viņi var skatīties savas “multenes” – ne mazāk vardarbīgas un ne mazāk provocējošas, tad jebkurš to var skatīties. Mani bērni to jau ir redzējuši,” saka Prigičevs.

Galerijā “Istaba” Rīgā Andreja Prigičeva “Dzeltenais sniegs prezidenta dārzā” nenokusīs līdz 2. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti