Projektā «Forma nav formāla» mākslinieki asprātīgi apspēlē aktualitātes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 11. augusta kultūras namā “Ziemeļblāzma” apskatāmas trīs mūsdienu mākslinieku izstādes, kas tapušas laikmetīgās mākslas izstāžu  programmas “Forma nav formāla” ietvaros. Šoreiz izstādes veltītas mūsdienu Latvijas tēlniecībai un tajās savus darbus piedāvā mākslinieki Agita Maračkovska, Andrejs Prigičevs, Jānis Noviks. Izstādes autori vēlas iebilst pieņēmumam, ka skulptūra ir tikai dizaina objekts interjerā.

Izstādē “Forma nav formāla” trīs mākslinieki asprātīgi izmantojuši tēlniecības valodas priekšrocības, lai atklātu savu viedokli par šobrīd civilizācijai nozīmīgiem jautājumiem. Māksliniece Agita Maračkovska izstādē “Nervi” pievēršas tēmai par dabas aizsardzību un cilvēka iekšējo līdzsvaru.

“Manuprāt, būtu biežāk jāaizdomājas par pašu nerviem. Vai ir vērts tik daudz viņus dedzināt vai tērēt kaut kādas informācijas dēļ, kas patiesībā uz mums neattiecas,” uzskata māksliniece Agita Maračkovska, izrādot savus darbus – arī zīmējumus. “Zīmējumi ir manas iekšējās emocijas. Tapuši pirms četriem gadiem, kad biju Francijā praksē un tur man bija daudz laika aizdomāties par emocijām, kas bija dalītas.”

Savukārt Jānis Noviks izveidojis kinētisku instalāciju no paštaisītiem robotiem ar nosaukumu “Par to, kā iemācīt robotiem labi pavadīt laiku”. Radot spēles ar tehnoloģijām, kas pieejamas plašākai auditorijai, mākslinieks vēlas pievērsis uzmanību vispārējās digitalizācijas ietekmei uz cilvēka dzīvi.

“Tiešākais veids, kā man liekas, pavadīt labi laiku, ir protams skeitparks, kas ir arī diezgan ikonisks laika pavadīšanas veids,” stāsta Jānis Noviks. “Rampa, kur roboti mācās pavadīt laiku caur kaut kādu neordināru haosu, kādā viņi tur pārvietojas. Nevar izsekot, un katrs ir kaut kādā savā kustībā un tad aiziet kaut kāds rotaļīgais haoss.”

Kā pretstats rotaļīgajam robotu haosam ir mākslinieka Andreja Prigičeva ironiski provokatīvās mikro pasaules stāsti izstādē “Vegāni uzbrūk nūdistiem”.

Stikla kupolos noslēgtās mazās formas caurvij trīs pasaules kārtību noteicoši fenomeni – vara, vardarbība un reliģija.

“Ņemot vērā, ka Andrejs Prigičevs teica, ka viņš pats ir ilgus gadus bijis vegāns, bet tagad viņam šķiet, ka vegānisms vairs nav vienkārši kā dzīves veids, bet tas jau ir kļuvis par ideoloģiju un reliģiju. Un tādēļ šī tēma viņu ir īpaši aizkaitinājusi,” par Prigičevu stāsta kultūras pils “Ziemeļblāzma” izstāžu programmas vadītāja Gundega Evelone.

Visas trīs laikmetīgās mākslas izstādes kultūras namā “Ziemeļblāzma” būs skatāmas divus mēnešus, līdz 13. oktobrim

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti