Kuldīgā aplūkojama sociāli pretrunīgām tēmām veltīta laikmetīgās mākslas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 11. augusta Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā – Andreja Prigičeva personālizstāde “Lāči pīpē zāli”, kurā mākslinieks piedāvā sabiedrībai vispārzināmas, bet ne vienmēr pozitīvi akceptējamas vai pat nepopulāras tēmas, kas saistītas ar vietēju un arī globālu sociālpolitisku normu, ētisku un tikumisku hipotētiski aktualizētu problemātiku, – “kas būtu, ja būtu”. 

Andrejs Prigičevs ir spilgts 21. gadsimta atklājums pie Latvijas laikmetīgās mākslas debesīm, kurš veiksmīgi apliecina sevi gan multimediālās mākslas neskaitāmajās formās, gan arī kā izcils restaurators un interjerists, informēja Kuldīgas Mākslinieku rezidences izstāžu kurators Uldis Pētersons. Mākslinieks beidzis Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu, dzīvo un strādā Liepājā. Daudz glezno, radījis virkni instalāciju un interjeru, novatoriski atjaunojot vecas lietas, kuras, viņa radošās iztēles transformētas, iegūst jaunu dzīvi un vizuālo estētiku. Pēc mākslinieka zīmējumiem animācijas studijā “Rija” tapusi multiplikācijas filma “Kad āboli ripo”. 

“Cilvēka dabā ir nepārvarama tieksme pēc iespējas izvairīties no akūtām laikmeta negācijām, kas tiek panākta ar iluzoru apziņas filtru radīšanu, uzliekot tā dēvētās “rozā brilles”.

Andreja Prigičeva darbos attēlotas divas paralēlās pasaules, un to mijiedarbība tiek pasniegtas viegli nolasāmās, bērnišķīgi didaktiskās autonomās ainiņās, kuru ārēji nevainīgās mizanscēnas rod impulsu ironiskai pašatklāsmei un nojausmai par patieso pasaulīgo lietu kārtību,”

Prigičeva darbus raksturo mākslas zinātnieks Raimonds Kalējs.

"Darbos atveidoju savu sabiedriskās pieredzes uzkrājumu, radot jaunas sistēmas ar elementārdaļiņām līdz galaktiskiem objektiem, kas veido ilūziju par to, kas būtu, ja nebūtu psiholoģisko funkciju paškontroles un pašregulācijas. Kā, piemēram, izstādes darbā “Lāči pīpē zāli”, kurā sapīpējies lācis attēlots kā Transformers ar atņemtu iekšējo dziņu, lai pievērstu konkrētai kultūras grupai," saka pats mākslinieks.

Andreja Prigičeva personālizstāde Kuldīgas Mākslinieku rezidencē skatāma līdz 9. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti