Māksla un mākslīgais intelekts. Galerijā «Look!» atklās izstādi «Iztulko mani»

Ceturtdien, 19. oktobrī, no 17.00 līdz 21.00 galerijā "Look!" tiks atklāta Ingrīdas Ivanes personālizstāde "Iztulko mani", informēja galerijas pārstāvji.

"Radot darbu, mani bieži vada nevis viena konkrēta ideja, bet dažādu sajūtu, noskaņu, emociju kopums. Tās pierakstot, veidojas brīva asociāciju ķēde, domu plūsma. Pamanīju, ka tajā ir zināma līdzība ar vārdu, asociāciju virkni, kas kā komanda tiek dota mākslīgā intelekta attēlu ģenerēšanas programmām," par izstādi stāstīja māksliniece.

Izstādes iecere ir māksliniecisks eksperiments, meklējot iespējas labāk saprasties. Darbi tapuši mijiedarbībā ar mākslīgo intelektu (MI), kā "sarunas" ievadu izmantojot uzņemtu fotoattēlu un ļaujot MI to apaudzēt ar mākslinieces aprakstīto emociju, nosaukto sajūtu vizualizācijām.

"Varbūt mākslīgais intelekts var būt man noderīgs sarunas partneris, kas palīdzētu precizēt domas un virzienu? Ģenerators darbojas ar precīzām definīcijām, zina vārdu nozīmi un tikai to. Tā radītais attēls var atšķirties no tā, kā noteiktu sajūtu iedomājos vai asociēju es. Iespējams, vārdi, ko izvēlos, neatbilst sajūtām un rada "kļūdas" attēlā. Taču šeit, atšķirībā no ikdienas komunikācijas ar cilvēkiem, es varu tās pamanīt un precizēt vēl un vēl," sacīja Ingrīda Ivane.

Viņa atklāja, ka darbi veidojas secīgi: "Katrs nākamais ir jauna mana emociju ķēde, reaģējot uz saņemto attēlu. Pēc tam šo sarunu "pārtulkojot" vēlreiz – gleznā.

Pie kā šis dialogs novedīs – pie šķietami precīza emociju atveidojuma, strupceļa vai neko neizsakoša attēla?"

Ingrīdas Ivanes (1985) interese par kultūru, mākslu un literatūru savulaik rosinājusi studēt Latvijas Kultūras akadēmijā, kur iegūts bakalaura un maģistra grāds kultūras teorijā. Šīs studijas veicinājušas viņas interesi ne vien par materiāla vizuālo, bet arī vēsturisko izpēti. Idejas pilnveidotas, studējot tekstilmākslu un glezniecību Latvijas Mākslas Akadēmijā. Piedalījusies vairāk nekā 50 grupu izstādēs, līdz šim aizvadījusi astoņas personālizstādes. 2022. gada "Nordic & Baltic Young Artist Award" ietvaros ieguvusi labākās jaunās gleznotājas titulu.

Izstāde būs apskatāma no 19. oktobra līdz 10. novembrim galerijā "Look!" (Ģertrūdes iela 62A).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti