Rīta Panorāma

Itālijā un pasaulē piemin Silvio Berluskoni

Rīta Panorāma

Aicina pieteikties medicīniskajam papilduzturam

Īpašā izstādē Hāgā ļauj tuvāk iepazīties ar "Meiteni ar pērļu auskaru"

Īpašā izstādē Hāgā ļauj tuvāk iepazīties ar «Meiteni ar pērļu auskaru»

Nīderlandes pilsētā Hāgā atklāta īpaša slavenajai Jana Vermēra gleznai "Meitene ar pērļu auskaru" veltīta izstāde. Apmeklētājiem milzīgu tās kopiju iespējams pat pataustīt un uzzināt, kā darbs mainījies laika gaitā.

"Gleznas cilvēki uzskata par plakaniem priekšmetiem, bet tā nav. Cilvēki arī domā, – ja jau tā tur ir, tad tā būs vienmēr. Taču uz virsmas notiek dažādas izmaiņas, parādās plaisas, krāsas izbalē un dažkārt var pat izzust. Dažkārt cilvēki uzbrūk gleznai, kas ir absolūti briesmīgi cilvēcei," medijiem stāstīja  kompānijas "Hirox" pārstāvis Emiljēns Leonhards.

"Meitene ar pērļu auskaru" ir viena no slavenākajām sievietes sejām mākslas vēsturē un Hāgas "Mauri-cheisa" muzeja dārgums. Speciālistiem vajadzēja 88 stundas, lai veiktu visu darba detaļu skenēšanu, un vēl 200 stundu, lai to izdrukātu 3D formātā.

Tagad četrus metrus augstā kopija ir jaunās izstādes "Kas ir tā meitene?" centrālais elements, bet ne mazāk svarīga ir digitālā prezentācija. Tā parāda gleznas radīšanas procesu, tās iespējamo izskatu 1665. gadā, kad Vermērs uz auduma uzklāja pēdējo krāsas triepienu, un vēlākās izmaiņas.

Ne mazāku interesi rada krāsu pigmenti, kas uz Eiropu atceļoja pat no Meksikas un Afganistānas. Bet pats galvenais, kā ikvienā īstā mākslas darbā, ir autora radošā dzirksts, kas piešķir tam neatkārtojamo pievilcību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti