«3D fotogrāfiju maģija joprojām dara brīnumus.» Somu mākslinieka izstāde Āgenskalna tirgū – «tRĪGAnometrija»

Rīgā, Āgenskalna tirgus "Jauniešu stacijā", atklāta somu mākslinieka Juho Poesiloe Peisti (Juho Poesiloe Pöysti) personālizstāde "tRĪGAnometrija". Tajā skatāmas 3D fotogrāfijas, kas uzņemtas Rīgā un Helsinkos.

Latvijā mākslinieks ir bijis vairākkārt, tostarp ar dažādām performancēm un mākslas darbiem. Šoreiz viesošanās Latvijā esot visilgākā, rezultātā radītas fotogrāfijas un atklāta izstāde.

Somu mākslinieka izstāde Āgenskalna tirgū – «tRĪGAnometrija»
00:00 / 03:21
Lejuplādēt

Juho Poesiloe Peisti ir somu mākslinieks. Studējis arhitektūru, nedaudz matemātiku, taču paralēli vienmēr ir nodarbojies ar mūziku, dzeju un vizuālo mākslu. Pēdējos desmit gadus kopā ar somu mākslinieku grupu "Kinobox Obscura" Juho veido 3D "camera obscura" jeb tumšās istabas mākslas darbus visā pasaulē, kur no kinolenšu kastēm tiek veidotas nelielas mājas, kurās iebūvē lēcu – iekšpusē ir tumsa, bet uz sienas vai ekrāna caur lēcu tiek projicēta ārpasaule, kas ir kājām gaisā. Attēla dziļumu pastiprina 3D brilles.

Šādu mākslas darbu veidošana Juho iedvesmojusi uzņemt arī 3D fotogrāfijas: "Tās ir anaglifa stereoskopiskās fotogrāfijas. Seši foto ir uzņemti Somijā kādreizējā psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Lapinlahti" Helsinkos, kur šobrīd ir mana studija. Tāpat deviņi foto ir uzņemti Rīgā, lielākoties Āgenskalna ielu skati, bet, atbraucot uz Latviju, es nezināju, kas ir Latviešu Dziesmu un deju svētki, Somijā nav nekā līdzīga, tāpēc esmu ļoti priecīgs, ka man bija iespēja redzēt dejas, dzirdēt dziesmas, un arī uzņemt fotogrāfijas."

Anaglifa 3D fotoattēlus Juho drukā ar sietspiedi divās krāsās – sarkanā un ciāna jeb specifiski gaiši zilā krāsa. Divu toņu izdrukas kļūst skatāmas trīs dimensijās, izmantojot anaglifa 3D brilles.

"Parasti es uzgaidu, kad cilvēki aiziet no kadra, un tad es fotografēju, bet, protams, cilvēki grib redzēt citus cilvēkus – tas fotogrāfijas padara interesantākas, tāpēc dažos no foto var redzēt arī cilvēkus," stāsta Juho.

Redzot vizuāli attēlotu izstādes nosaukumu, tajā var saskatīt Latvijas Nacionālo bibliotēku. Kā norāda mākslinieks, sākotnēji izstādi bijis plānots veidot vairāk matemātiskā noskaņā, par ko arī pirmreizēji liecina tās nosaukums – "tRĪGAnometrija".

"Es domāju, nosaukumā ir jābūt "trīs", jo foto ir 3D tehnikā, tāpat arī ar vietējo sajūtu, tāpēc nosaukumam jābūt latviešu valodā. Tā man radās ideja par vārdu "triganometrija", kur vārdā iekšā ir arī "Rīga"."

Lai gan ar 3D tehniku Juho strādā jau gadiem un veidojot "tumšās istabas" mākslas darbus 3D fotogrāfiju radīšana nākusi ļoti dabiski un pašsaprotami, tomēr, kā atzīst mākslinieks, tā joprojām spēj pārsteigt: "Domāju, ka es pats reizēm jūtos ļoti saviļņots – ooo! tā nevar būt! Šeit joprojām ir tik daudz man neizprotama un neatklāta, tāpēc tas ir tik aizraujoši! Ceru, ka arī izstādes apmeklētāji redzēs un sajutīs 3D fotogrāfiju maģiju. Tā ir sena tehnika, nav mans izgudrojums, bet tā joprojām dara brīnumus."

Āgenskalna tirgus "Jauniešu stacijā" izstāde skatāma līdz augusta beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti