Kultūras ziņas

Iespēja no jauna iepazīt Skalbes "Kaķīša dzirnavas"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Kristīnes Kutepovas augu portreti izstādē "Dārznieka gēns"

Augu personības mākslinieces Kristīnes Kutepovas gleznu izstādē «Dārznieka gēns»

"Augi – tā ir pārsteidzoša pasaule, kurā vērts iedziļināties un kuru sargāt," teic māksliniece Kristīne Kutepova. Vairākus gadus viņas sirdslieta ir dārzniecība, un tagad dažiem no mākslinieces dārzā izaudzētajiem augiem tapuši portreti, kas apkopoti izstādē "Dārznieka gēns".

Pārkāp slieksni un pēkšņi no pilsētas burzmas un mūriem nonāc zaļojošā dārzā. Māksliniece Kristīne Kutepova mākslas telpā "Aminori" skatītājam atklāj savu dārznieces gēnu un caur gleznām aicina vērīgāk ielūkoties augu personībās.

"Laikam tā augu gleznošana sākās īsu brīdi pirms Ukrainas notikuma, un šis bija vēl viens stiprs impulss, mums arī bija viena izstāde, un kopš tā brīža es sapratu, ka gribu dabu uztaisīt, lai mēs no turienes ņemam spēku, ka tas ir vienmēr ar mums, tāpēc ir šī saulespuķe kā simbols, tiekšanās uz augšu, un ka tas tomēr stiprāks par to, kas notiek," skaidro māksliniece.

Kristīnei Kutepovai ļoti mīļi augi ir tomāti, viņa tos audzē no sēklām, lolo un glezno. Tāpēc izstādes darbos daudz parādās tomāti, un te aplūkojams arī pavisam īsts un ļoti smaržojošs eksemplārs no mākslinieces dārza.

"Mums ir arī fuksijas, lufas, šeit, aizmugurē, ir arī pupu bērni vēl maziņi, un arī dzīvas radībiņas – mums ir arī kaija gleznā ienākusi, jo gluži neviļus viņa arī kļuvusi par tādu kā novērotāju, kas lido ciemos pie mums, un viņai ir sava versija, kādam jābūt dārzam, un, ja ir kāds lieks salāts, viņa to var noplēst," stāsta Kutepova.

"Man patīk Kristīnē tas, ka viņa necenšas parādīt augu reālu, fotogrāfisku, bet viņa paskatās augā dziļāk – man ir sajūta, ka viņa mēģina uzgleznot auga dvēseli," izstādē redzēto komentē apmeklētāja Kristīne Rublovska.

"Es vēroju viņas darbus gadiem, un katru reizi pārsteidz, un šoreiz viņas darbi no izteiktām abstrakcijām kļūst tādi stāstošāki, " spriež izstādes apmeklētāja Kristīne Kligina. "Man tā viņas izaugsme patīk, viņa, it kā saglabājot vienu krāsu paleti, ir mainīga."

Kristīnes Kutepovas mājās atrodas vēl daudz augu, kas gaida savu kārtu nonākt gleznās, līdz ar to ekspozīcija "Dārznieka gēns" noteikti nebūs vienīgā mākslinieces izstāde ar augiem galvenajās lomās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti