Trešdien Baltvilka balva nonāks pie laureātiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Trešdien paziņo Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas laureātus bērnu literatūrā un grāmatu mākslā. Laureātus godinās vakarā, bet diena iesāksies ar bērnu literatūras lasījumiem Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē. Rakstnieki un tulkotāji lasīs fragmentus no saviem jaunajiem un vēl nepublicētajiem darbiem, bet mākslinieks Reinis Pētersons viņu tekstus turpat uz vietas ilustrēs. Lasījumi sāksies pulksten 11, un ieeja uz tiem ir brīva.

„Žūrijā darbs bija tiešām ļoti interesants, tik daudz bērnu grāmatu es sen nebiju lasījis, droši vien - kopš bērnības… Un kaislības arī sita augstu vilni, mums bija pat ārkārtas sapulce, lai lemtu par uzvarētāju,” par savu darbu žūrijā stāsta žurnālists Gundars Rēders, kurš līdzās literatūras profesionāļiem arī bija aicināts strādāt žūrijā. Lai vērtējums būtu objektīvāks, viņš grāmatas lasījis priekšā arī saviem bērniem, un ņēmis vērā arī viņu viedokli:

„Teikšu kā ir, ka bija dažas grāmatas, kas man likās tā - ne pārāk, bet tad mans septiņgadīgais Gustavs teica: „Šitā ir laba, palasi man rīt to arī…”, un beigu beigās, jā, viena no šīm grāmatām arī kļuva par favorīti, tā kā ir jāuzticas tam, ko bērni saka”.

Kopumā žūrijai vajadzējis izlasīt un izvērtēt aptuveni 60 grāmatu - gan oriģinālliteratūru, gan tulkojumus, kas aizvadītā gada laikā papildinājuši mūsu bērnu literatūras klāstu.

Jāņa Baltvilka balvai literatūrā izvirzīti četri autori - Juris Zvirgzdiņš, Valdis Rūmnieks, Inese Zandere un Lilija Berzinska, bet īpaši liela konkurence šoreiz bijusi bērnu grāmatu ilustrāciju jomā, un šai balvai izvirzīti pat septiņi pretendenti. Balvas koordinatore Alīse Nīgale stāsta, ka aizvadītais gads bijis iezīmīgs arī ar jaunu ilustratoru ienākšanu bērnu literatūrā.

Žūrijas pārstāve, māksliniece Līga Marcinkeviča uzskata, ka veidot estētiski skaistas grāmatas ir gandrīz vai latviskās identitātes zīme, tā tas bijis arī aizvadītajā gadā, taču ilustratori izpaudušies arī ļoti daudzveidīgi:

Marcinkeviča: „Dažādas tehnikas tiek izmantotas un ilustrēšanas metodes, ilustrācija vairs nav tikai tāds teksta paskaidrojums, bet jau kā mākslas darbs pats par sevi – kvalitatīvs, interesants”.

Līgas Marcinkevičas vērtējumā vistukšākā šobrīd ir tā bērnu literatūras niša, kas adresēta 5. līdz 7.-tās klases bērniem, tajā ļoti pietrūkst aizraujošu darbu, kādus piemēram savulaik radīja Zenta Ērgle.

Kuri būs šī gada laureāti bērnu literatūrā un ilustrāciju jomā, to uzzināsim trešdienas vakarā, bet divi laureāti izziņoti jau iepriekš, un tie ir igauņu rakstnieks Andruss Kivirekhs un tulkotājs Guntars Godiņš, kuriem piešķirta Starptautiskā Jāņa Baltvilka bērnu literatūras balva. Alīse Nīgale Kivirekhu vērtē kā azartisku robežu nojaucēju, kuram piemīt sirreāla krāšņa fantāzija.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā pasniedz kopš 2004. gada, un tās mērķis ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti