Kultūras ziņas

"Tēvu Nakti" noskatās Lipkes izglābto pēcteči

Kultūras ziņas

Kas slēpjas "Skapī"?

Klajā nāk Tālivalža Margēviča romāns

Jaunajā romānā Tālivaldis Margēvičs atgriežas pie «ierindas» cilvēkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Trešdien, 16. oktobrī, atvēršanas svētkus piedzīvo pazīstamā kinoscenārista, režisora un publicista Tālivalža Margēviča otrais romāns, kam dots nosaukums “Zirgu gaļas pārdevējs”. Romāna sižets solās būt gana spraigs, turklāt balstīts patiesos notikumos, un vijas cauri teju visam 20. gadsimtam. Galvenā varoņa prototips ir reāla persona no Tālivaldim Margēvičam tuvās Pārdaugavas.

Vienas no starptautiski zināmākajām latviešu dokumentālajām filmām – “Šķērsielas” – līdzautors, kinoscenārists Tālivaldis Margēvičs joprojām dzīvo Šķērsielā un pēdējos gados līdzās filmu veidošanai pievērsies romānu rakstīšanai. Tomēr, līdzīgi kā filmās, arī prozas darbos viņa varoņi ir Pārdaugavas un īpaši Iļģuciema iedzīvotāji. Tā tas noticis arī šoreiz ar romānu “Zirgu gaļas pārdevējs”.

Stāsts par galvenā varoņa prototipu pie autora atnācis pats, līdz ar kāda nepazīstama kunga atnestu manuskriptu – Kūdras ielas iedzīvotāja Paula Taupmaņa memuāriem.

Balstoties Taupmaņa dzīvesstāstā, arī tapis dokumentāli vēsturiskais piedzīvojumu romāns par uzņēmīga Pārdaugavas puiša ceļu no 1905. gada revolūcijas, cauri diviem pasaules kariem un apkārt teju visai pasaulei.

Vairāku gadu pētniecības darbs ļāvis iegūt interesantu, iepriekš nepublicētu dokumentu krājumu, kurš iekļauts arī grāmatā un līdztekus autora izdomātā varoņa piedzīvojumiem ļauj izsekot arī viņa prototipa - reālās personas dzīvesstāstam.

Nu, Latvijai vienmēr ir bijusi problēma izdzīvot. Un šī romāna varonim arī galvenā problēma bija izdzīvot – palikt dzīvam,” stāsta Tālivaldis Margēvičs.

Tālivaldis Margēvičs
Tālivaldis Margēvičs

Viņš arī piedāvā skatījumu uz jaunākās grāmatas vietu savas daiļrades kontekstā: “Līdz šim  iepriekšējās grāmatas bija veltītas personībām, kas uz 20. gadsimta vēsturi skatījās no augšas, no amatpersonas viedokļa, bet šeit ir normāls latviešu puisis. Es neteikšu, ka mazais cilvēks – nē, viņš ir pārāk interesants un pārāk gudrs, lai viņu vienkārši sauktu par tādu ierindas cilvēku. Un tomēr – tas ir vienkārša latvieša skatījums uz ļoti daudziem vēsturiskiem notikumiem un pat valstīm, kurām viņu liktenis izved cauri. Un faktiski viņš nav varonis – nu, tādā heroiskā nozīmē, viņš arī neko sliktu nav darījis. To vēstures ritējumu un to tautas saglabāšanu jau neveic atsevišķi varoņi vai nevaroņi. Un, lūk, pie šiem, it kā ierindas cilvēkiem, nu tagad es atgriežos ar šo romānu. Jo lielu daļu savas daiļrades es veltīju vienkāršiem cilvēkiem – šķērsielniekiem." 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti