Kultūra

Spēlmaņu naktī triumfē Liepājas teātra «Precības»

Kultūra

Režisore Ieva Ozoliņa: «Dotais lielums: mana māte» ir filma par nesarunāšanos

Jau šonedēļ ieskandina Prozas lasījumus

Ieskandinās Prozas lasījumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Strauji tuvojas ikgadējie Prozas lasījumi, un jau šonedēļ tos ievadīs vairāki interesanti ieskaņas pasākumi. Piemēram, ceturtdien, 30.novembrī, būs tikšanās ar rakstniekiem, kuru dzīve norit starp divām valstīm, un viņi stāstīs, kā tas atklājas viņu daiļradē. Piektdien, 1.decembrī, savukārt kopā ar rakstniekiem varēs doties atraktīvā pastaigā pa Rīgas bāriem. Šīs nedēļas nogalē ieskandināti, kopumā Prozas lasījumi ilgs līdz 10.decembrim, un šogad tie būs veltīti Andreja Upīša 140. jubilejai.

Viens no galvenajiem lasījumu mērķiem – iepazīstināt ar to, kas rakstniekam vēl tikai top, lai klausītājs būtu līdzdalīgs radošajā procesā, bet autors sajustu, cik viņa rakstītais ir spēcīgs un iedarbīgs.

Šogad Prozas lasījumi noritēs īpašā Andreja Upīša 140.jubilejas zīmē, tādējādi izceļot, ka tieši ar viņa personību saistās šī festivāla pirmssākumi, stāsta Andreja Upīša muzeja galvenais speciālists Arnis Koroševskis: „Faktiski pirmie prozas lasījumi radās 1977.gadā tieši uz Upīša 100. jubileju un turpinājās 13 gadu garumā līdz pat neatkarības atgūšanas laikam, un tajā laikā šie pasākumi bija ļoti apmeklēti, būtībā muzejs tika gāzts riņķī."

90.gadu sākumā festivāls piedzīvo pārrāvumu, līdz atkal 90.gadu vidū sāk atjaunoties, pamazām izvēršas arvien plašāks un piesaista arī ārvalstu autorus. Arī šogad festivālā piedalīsies viesi no Islandes, Horvātijas, Lielbritānijas, Igaunijas, Lietuvas un citām valstīm.

Ar ļoti interesantiem viesiem varēs tikties jau pašā festivāla ieskaņā – šo ceturtdien, kad "Nice Place" telpā risināsies pasākums „Rakstnieki bez robežām. Mūsdienu Eiropas literatūras dažādās sejas”, ar to iepazīstina projekta vadītāja Juta Pīrāga: „Šis ir pirmais gads, kad mums ir festivāla ieskaņa ar starptautisku autoru dalību, kurā būs konkrēta tēma par emigrējušiem autoriem, kas dzīvo divās dažādās sabiedrībās un kā uz to skatās caur literatūras prizmu. Autori būs no Dānijas, Lielbritānijas, Vācijas, Somijas un Francijas. Latvijas auditorijai vispazīstamākais autors būs tieši no Lielbritānijas Maiks Koljērs, kas pašlaik dzīvo Latvijā un ir gana aktīvs un raksta arī savus novērojumus par latviešiem."

Ar nebijušu notikumu ieskaņas pasākumi turpināsies arī piektdien, un tā būs atraktīva pastaiga ar rakstniekiem pa Rīgas bāriem. Tās organizētāja Elizabete Lukšo-Ražinska stāsta, ka ideju aizņēmusies no Dzejas dienām, kuru laikā jau tradicionāli notiek ceļojums ar dzejniekiem: „Dzejnieku ceļojums notiek septembra sākumā, tagad ir aukstāks, un tad mēs izdomājām, ka mēs arī varētu vest ceļojumā, bet tad ar sasildīšanos pauzi bāros. Piedalīsies Rihards Bargais, Sandris Kuprišs, Krista Anna Belševica, Pēteris Pūrītis un Helga Tormane. Katrs kādā no bāriem nolasīs savu prozas darbu. Sāksim ceļojumu bārā „Čē” Dzirnavu ielā, tālāk iesim uz „Aleponiju”, tad uz „Bolderāju” pa Avotu ielu, tad iegriezīsimies „Beerfox” alus bārā un beigsim nesen izveidotā bārā „Bismarka brokastis”, kas ir uz Bruņinieku ielas."

Piektdien notiekošo bāru tūri ar rakstniekiem sestdien turpinās pasākums „Literārās akadēmijas prozas meistardarbnīcas lasījumi”, kas notiks kādreizējā Prozas lasījumu aizsākuma vietā – Andreja Upīša muzejā.

Festivāls oficiāli sāksies nākamnedēļ un noritēs no 5. līdz 10.decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti