Ar stāstu «Breiveiba» konkursā «Latgales prozas lasījumi 2023» uzvar Ilze Sperga

Literārajā konkursā "Latgales prozas lasījumi 2023" vislielāko žūrijas punktu skaitu saņēma un par uzvarētāju kļuva literāte, literatūrzinātniece Ilze Sperga ar stāstu "Breiveiba", informēja konkursa rīkotāji.

Latgaliešu kultūras kustība "Volūda" (biedrība "LgSC"), sadarbojoties ar festivālu "Prozas lasījumi", ceturto reizi izsludināja konkursu "Latgolys prozys skaitejumi", kura mērķis ir veicināt literāro procesu Latgalē.

Šogad par uzvarētāju 21 rakstītāja konkurencē tika atzīta literāte, literatūrzinātniece Ilze Sperga ar stāstu "Breiveiba". Otro vietu ieguva Vita Briška ar stāstu "Kolteņa teiksmainais CV", trešajā – Sarmīte Trūpa ar stāstiem "Par gūvi i marcipanu" un "Par zyrgim i uobelim", bet atzinības saņēma Ilzes Aizsilas, Dāvida Rubena, Alda Bukša un Egitas Kancānes darbi.

"Latgolys prozys skaitejumi" uzvarētāji
"Latgolys prozys skaitejumi" uzvarētāji

Konkursa noslēguma pasākums notika 7. decembrī Rēzeknē, "IGGI bārs un karbonādes", to bija iespējams vērot gan klātienē, gan tiešraidē. Pasākumā, ko vadīja Kārlis Taranda, izskanēja pieci no septiņiem konkursa laureātu darbiem. Muzikāli konkursa noslēgumu papildināja grupa "Gandreiž 10nīkā".

Ilze Sperga ir literāte, literatūrzinātniece un publiciste, stāstu krājuma "Dzeiveiba", bērnu dzejoļu grāmatas "Vuškeņa iz pļovys" un citu darbu autore. Bijusi Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) nominante, latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks" vairākkārtēja saņēmēja. 2021. gada noslēgumā stāstu krājuma "Dzeiveiba" stāsti aktrises Ingas Misānes-Grasbergas lasījumā izskanēja audio formātā arī Latvijas Radio 1 ēterā. Uzvaru konkursā Ilze komentē: "Es negaidīju, jo katru gadu, arī šogad, darbu iesūtīju, lai atbalstītu konkursa rīkotājus un uzturētu latgaliski rakstošo autoru statistiku. Tas ir mazākais, ko es kā autore varu darīt, ja man ir svarīgi, lai Latgales radošā telpa dzīvotu!"

Konkursā "Latgolys prozys skaitejumi 2023" bija aicināti piedalīties visa vecuma Latgales kultūrtelpai piederīgi autori, kuri raksta prozu. Konkursā, kura devīze bija "Es rakstu, bet vai tu lasīsi?" tika saņemts 21 dažādu autoru darbs kā latviešu literārajā, tā latgaliešu rakstu valodā. Konkursam darbus iesūtīja gan Latgales kultūrtelpā jau zināmi autori, gan debitanti. Iesūtītos darbus vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija literatūrzinātniece Ilga Šuplinska, rakstniece un redaktore Jana Egle, literatūrzinātnieks Valentīns Lukaševičs, konkursa "Latgales prozas lasījumi" trīs iepriekšējo gadu uzvarētāja Annele Slišāne, kā arī grāmatu blogere Inga Gedžūne.

Konkursa žūrija, vērtējot uzvarētājas Ilzes Spergas stāstu "Breiveiba", komentē: "Darbam ir liela enerģija, tā ievelk lasīšanā un būšanā. Ilzes stāsts ir viela pārdomām par mūsu pašu kā lasītāju sašķelto, traumēto un pazaudēto identitāti. Šī darba spēks: it kā caur absolūti ierastu, sadzīvisku ainu parādīt vairāku paaudžu nolemtību, atkarību, iedomāto brīvību. Lieliska ir autores spēja likt lasītājam iejusties gan mātes liktenī un bailēs, gan meitas nespējā pārkāpt mātes iezīmēto robežu, pat fiziski aizbēgot no visa, kas par to atgādina." Ilzes Spergas stāstu var izlasīt un noklausīties šeit.

Konkursu "Latgales prozas lasījumi 2023" organizē latgaliešu kultūras kustība "Volūda" (biedrība "LgSC"), to atbalsta literatūras festivāls "Prozas lasījumi" (Latvijas Rakstnieku savienība), Valsts kultūrkapitāla fonds, SIA "IGGI", Valodu māja, latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv un žurnāls "Domuzīme".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti