Divu mūzu kalpi Dzejas dienās lasīs dzeju un rādīs mākslas darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Dažiem izkrīt laimests būt nevis vienas, bet divu mūzu kalpiem. Šoreiz tās ir dzeja un vizuālā māksla. Katrs no vakara dalībniekiem ne tikai lasīs savus dzejoļus, bet parādīs arī kādu mākslas darbu.” Šādi pieteikts viens no Dzejas dienu notikumiem “Dzejnieki un māksla. Mākslinieki un dzeja”.

Aivars un Aivars. Eipurs un Vilpsōns. Pirmais vairāk zināms saistībā ar dzeju, otrs – ar mākslu. Un dažiem laimējas kalpot abām šīm mūzām. Tie, kuriem izkritis šis laimests, 9. septembrī, turpinot Dzejas dienu notikumu ķēdi, būs sastopami Jāņa Akuratera muzejā. Tur pieci dažādu paaudžu autori rādīs mākslas darbus un lasīs savus dzejoļus, tai skaitā Vilipsōns.

“Man jau vispār super – esmu beidzis tēlniekus, bet esmu slinks, tāpēc taisu grafikas. Un esmu arī gleznojis. Un tad davai – kaut ko uzrakstīs,” par sevi stāsta Aivars Vilipsōns. “Nav jau obligāti – tu esi rakstnieks, tu esi dzejnieks, tu esi mākslinieks. Pie tam dalās – gleznotājs, man liekas, ka tas ir brīvi. Kas tevī iekšā, ko jūti un gribi pateikt un kā to gribi pateikt, vai ar tēlniecību vai ar dzeju vai īsu stāstiņu.

Mēs dzīvojam puslīdz brīvā valstī, varam izpausties, kā gribam.”

Savukārt dzejnieks Aivars Eipurs atzīmē: “Mēs jau zinām no iepriekšējiem laikiem, ka tāds bija Jānis Jaunsudrabiņš, Anatols Imermanis, Raimonds Staprāns, un daudzi rakstnieki ilustrē, veido dizainus savām grāmatām, un šeit ir, piemēram, Ruta Štelmahere un Andris Breže jeb Žebers, kuri patiesībā nevar pateikt no publikas viedokļa, kas ir spilgtāks – Andris ir spilgts mākslinieks, bet viņš arī uzrakstīja pāris ļoti labas dzejoļu grāmatas. Un Ruta gan izstādēs piedalīties, gan dzejoļus publicēt sāka apmēram vienlaicīgi. Un tas ir līdzvērtīgi.”

Pasākumā “Dzejnieki un māksla. Mākslinieki un dzeja” notikumā dzeju lasīs un mākslas darbus rādīs Ruta Štelmahere, Marija Luīze Meļķe, Aivars Vilipsōns, Ieva Rupenheite, Andris Breže (Žebers). Vakaru vadīs Aivars Eipurs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti