«Cilvēks običnij» – grāmatā izdotas kāda cilvēka piezīmes par dzīvi Latvijā 20. gadsimta vidū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gada nogalē ceļu pie lasītājiem uzsāk grāmata "Cilvēks običnij", kas vēsta par kādu vienkāršu cilvēku pagājušā gadsimta 20. gadsimta 30.–60. gados, kurš, dzīves nogalē atskatīdamies uz savu mūžu, atmiņu piezīmēs atklāj savu dzīvi, ikdienu un sadzīvi, attiecības ar apkārtējiem cilvēkiem un vidi, kolorīti ieskicējot arī politisko un sociālekonomisko kontekstu, informēja grāmatas izdevēji – biedrība "Hronologeja".

"Tā ir unikāla sava laika liecība. Piezīmju autors ir šķietami mazs, bet savā ziņā tomēr garā liels, jo cilvēcība totalitārā sabiedrībā ir spēja būt drosmīgam dažādos sīkumos: uzticēties saviem draugiem; godīgi priekšniekam teikt to, ko tu domā; rūpēties par kolēģiem un tuviniekiem; visbeidzot arī godīgi atzīt, ka tu esi tāds, kāds esi, un tur neko nevar darīt," vēsta grāmatas veidotāji – Kaspars Strods, Ligija Purinaša un Raivis Nikolajevs.

Stāsta galvenais varonis J.S. dzīvo laikā, kad mainās varas: Kārļa Ulmaņa autoritārismu aizstāj padomju okupācija, kam seko nacistiskās Vācijas okupācija, ko atkal aizstāj ilgs padomju okupācijas periods, līdz viņa mūža nogale noslēdzas jau atjaunotajā Latvijas Republikā. "J.S. skatījums uz lietām, procesiem, cilvēkiem ir gaužām moderns, varētu pat teikt – laikmetīgs," norādīja izdevēji. "Viņš ir trāpīgs un atklāts vērotājs, kas iesaistās virknē dažādu notikumu, sākot ar neatļautu, tolaik pretvalstisku, sarkanbaltsarkanā karoga izkāršanu Varakļānu pilsētas centrā līdz pat atklātiem stāstiem par seksualitāti un padomju cilvēka intīmajām attiecībām. Grāmatas nosaukums apzināti izvēlēts tāds, lai tas aktualizētu un vēlreiz uzsvērtu totalitāro režīmu postošo ietekmi uz personības izvēles brīvību, kā arī aicinātu domāt par individuālo atbildību izšķirošu notikumu kontekstā."

Grāmatas sastādītājs un zinātniskais redaktors ir vēsturnieks Kaspars Strods, literārā redaktore – literāte Ligija Purinaša, bet mākslinieks – Raivis Nikolajevs. Izdevums "Cilvēks običnij" izdota ar "Latgales kultūras programma 2022" un Varakļānu novada finansiālu atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti