«Kad karūsām ir ūsas un grāmatai – knābis». Ar zivs zīmējumu uz Baltvilka balvas lasījumiem!

Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas sarīkojumus, kas katru gadu notiek 24. jūlijā, rakstnieka dzimšanas dienā, pavada bērnu literatūras lasījumi. Šī gada lasījumi "Kad karūsām ir ūsas un grāmatai – knābis", pateicoties Rīgas domes projektu konkursā iegūtam finansējumam, atkal notiek kopā ar ukraiņu autoriem, pavēstīja Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra pārstāvji.

Rīgā ieradīsies lasītāju iemīļotā rakstniece Halina Vdovičenko un viņas grāmatu ilustratore Natalka Hajda. Grāmata "36 un 6 kaķi. Detektīvi", ko tulkojis Māris Salējs, Latvijas Nacionālās bibliotēkas rīkotajā lasītveicināšanas programmā "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2020"  ieguva pārliecinošu pirmo vietu lasītāju vērtējumā.

Lasījumos piedalīsies arī iepriekšējo gadu Jāņa Baltvilka balvas laureāti un šī gada nominanti, kā arī starptautiskā laureāte lietuviete Igne Zarambaite, kura saņem balvu par garstāstu "Melndzelmji" (Jāņa Rozes apgāds, 2022) un tā tulkotāja Dace Meiere. Aijas Lisovskas, Māra Runguļa, Luīzes Pastores, Ineses Zanderes, Dainas Tabūnas vēl nepublicēti prozas darbi un Žebera dzejoļi priecēs klausītājus 24. jūlijā pulksten 11.00 Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Šķūnī. Lasījumus spēcinās sitaminstrumentālists Mikus Čavarts.

Bērniem lūgts ierasties uz pasākumu ar zivs vai citu ūdens iemītnieku zīmējumiem, kas veidoti uz kartona vai kāda cita biezāka papīra. Radošo darbnīcu viņiem vadīs mākslinieces Signe Ērmane, Dace Ziemele un Natalka Hajda. Kopā ar dalībniekiem taps jauna mākslas  instalācija. Īpaši gaidītas ukraiņu ģimenes ar bērniem. 

Rīkotāji atgādina, ka sadarbībā ar portālu LSM.lv vēl līdz 22. jūlija pusnaktij ir iespēja iesaistīties lasītāju balsojumā un izvēlēties pašu labāko un interesantāko bērnu vai jauniešu grāmatu no šogad nominētajiem darbiem, ko izraudzījusi profesionāla žūrija.

Literatūrā: 

  • Aija Lisovska par literāro pasaku "Dullā diena Dundurzālē" ("Zvaigzne ABC", 2022);
  • Inese Zandere par bilžu grāmatām "Vai grāmatai ir knābis?" (Nodibinājums "Gaismas pils atbalstam", 2022)  un "Kamoliņš un kastīte" ("Liels un mazs", 2022);
  • Žebers par dzejoļu krājumu jauniešiem "Ejas un asakas" ("Liels un mazs", 2022);
  • Daina Tabūna par izzinošo literāro pasaku "Lasis Stasis un Atlasijas okeāns" ("Liels un mazs", 2022);
  • Marts Pujāts par dzejoļu krājumu "Zenīts" ("Liels un mazs", 2022).

Grāmatu mākslā:

  • Andris Breže par ilustrācijām Žebera dzejoļiem "Ejas un asakas" ("Liels un mazs", 2022);
  • Rūta Briede par ilustrācijām Ineses Zanderes grāmatai "Vai grāmatai ir knābis?" (Nodibinājums "Gaismas pils atbalstam", 2022) un Marta Pujāta dzejoļu grāmatai "Zenīts" ("Liels un mazs", 2022);
  • Ernests Kļaviņš par ilustrācijām Juliana Tuvima dzejoļu grāmatai "Pans Trallalnieks" ("Liels un mazs", 2022) un Ineses Zanderes grāmatai "Kamoliņš un kastīte" ("Liels un mazs", 2022);
  • Ieva Jurjāne par ilustrācijām Luīzes Pastores garstāstam "Raiņa ielas cirks" ("Neputns", 2022).

AS "Latvijas Valsts meži" balvai "Jaunaudze" par debiju:  

  • Toms Deimonds Barvidis par fantāzijas romānu "Zaļā Dzīle" ("Dienas Grāmata", 2022);
  • Laura Melne par literāro devumu kopā ar Viviannu Mariu Stanislavsku tapušajam komiksam "Sunāns breiveibā" (Latgalīšu kulturys kusteiba "Volūda", 2023).

Jau 19. jūlijā būs pieejams sadarbības partneru AS "Latvijas Mediji" veidotais īpašais iknedēļas izdevuma "Kultūrzīmes" speciālnumurs. Tajā būs publicētas intervijas, recenzijas un Osvalda Zebra eseja par lasīšanas konkurentiem un palīgiem.

Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Ventspils Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, AS "Latvijas Valsts meži" un Rīgas dome. Pasākumu programmu nodrošina Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) un informatīvajiem atbalstītājiem – AS "Latvijas Mediji", portālu LSM.lv un Latvijas Radio.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti