Pa ceļam ar Klasiku

No baroka līdz mūsdienām. Intervija ar ērģeļbūves meistaru Jāni Kalniņu

Pa ceļam ar Klasiku

Aivars Baranovskis: Viens no mākslas uzdevumiem – parādīt to, kas norezonē ar skatītāju

Dzeja uz dzeltena trotuāra. Saruna ar "Siguldas devona" vadītāju Jolantu Borīti

Lasīšanas brīnišķais spēks. Sigulda gatavojas literatūras festivālam

No 6. līdz 8. oktobrim Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivāls iepazīstinās ar literatūras dažādajām šķautnēm – autoriem, ilustrācijām, teātri, multimedijiem. Taču vēl pirms tam, 29. septembrī, Siguldā būs skatāma dzejizrāde "Dzeltens trotuārs", par notikumiem pilsētā Latvijas Radio 3 raidījumā "Pa ceļam ar klasiku" stāstīja Siguldas kultūras centra "Siguldas devons" vadītāja Jolanta Borīte. 

Festivālā būs iespējams aplūkot Astridas Lindgrēnes varoņu vizualizētājas Ilonas Viklandes izstādi, skeitošanas starplaikā no īpaša grāmatu skapja izvēlēties piemērotāko lasāmvielu, doties uz mudžizrādi vai satikt īstus rakstniekus un dzejniekus. 

"Patiesībā jau ļoti daudzi jaunieši neuztver grāmatu lasīšanu kā vaļasprieku, un tas arī ir tas mūsu galvenais uzdevums – parādīt, ka lasīt grāmatu ir tikpat aizraujoši, ka tā ir brīnišķīga brīvā laika aizpildīšanas nodarbe un pietiekoši aktīva nodarbe," skaidroja Borīte. 

Tieši tāpēc literatūras festivālā iekļauti pasākumi, kas ne tikai veltīti grāmatu lasīšanai, to autoriem vai ilustratoriem, bet parāda literatūras daudzveidību, – notiks dažādas izrādes un plaša multimediju programma. 

"Tā ir brīvruna, tās ir dažādas pastaigas pilsētvidē, orientēšanās. Tātad literatūra kā iemesls aizrautīgai atpūtai Siguldā," secināja Borīte. 

Literatūras festivāla organizatori jau vairākus gadus mērķtiecīgi strādā arī ar literatūras skolotājiem, arī ikdienā dodot viņiem dažādas ierosmes, vedot pie viņiem autorus un ilustratorus, veidojot dažādas meistardarbnīcas mācību stundu laikā. 

"Arī festivāla laikā mums ir paredzēta viena īpaša diena tikai skolām, kad Siguldas skolām ir iespēja izvēlēties, viņiem tiek piedāvāti moduļi absolūti visām vecuma grupām, kad skolotāji ar skolēniem var iet vai nu meistarklasē pie kāda autora, vai doties pie ilustratora, skatīties teātra izrādi," stāstīja Borīte. 

"Festivāla uzdevums patiesībā ir iedot tādu grūdienu tam, lai tā būtu ikdienas darbība, kuru mēs darām, un festivāls ir tikai tā ikdienas darba vainagošanās tādā notikumā. Man ir tiešām prieks, ka mums ir izdevies radīt festivāla programmu, kas būs ne tikai divu dienu skaists svētku notikums, bet arī tiešām ļoti nopietns, kultūrizglītojošs darbs, kuru, es ceru, izmantos ikviens, kas būs atbraucis uz Siguldu," viņa vērtēja.  

Savukārt jau 29. septembrī "Siguldas devonā" būs skatāma dzejizrāde "Dzeltens trotuārs". Tā apzināti plānota laikā pirms literatūras festivāla, lai to vērienīgi un interesati ieskandinātu. 

"Siguldas devona" sestās sezonas galvenie akcenti vēl bez literatūras pasākumiem noteikti ir arī vairāku pašu kolektīvu radošo jubileju pasākumi. Tās šogad atzīmēs gan Absolventu orķestris, gan koris "Teiksma", gan deju kolektīvs "Dūka" un koris "Atvars". 

"Tā ir mūsu atbildība par to, lai mēs dotu arī viņiem starp šo pasākumu piedāvājumu lielo skatuvi, lai uzstātos. Tāpat gaidāmi ikgadējie "Vizbulītes" koncerti, mūsu Siguldas bigbenda koncerti. Tas ir viens virziens. Otrs virziens, protams, ir profesionālā piedāvājuma skatuves. Mēs turpinām sadarbību ar valsts profesionālajiem teātriem, līdz gada beigām mums ir izdevies vienoties par izrādēm, kuras izrādīs gan Nacionālais teātris, gan Liepājas teātris. Tāpat turpinām sadarbību ar "Latvijas koncertiem", ar producentu apvienību "7" – tos piedāvājumus, kas ir Latvijā, mēs labprāt atvedam arī uz Siguldu," stāstīja Borīte. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti