Liecības par Jāzepa Grosvalda unikālo dzīvi. Izdota grāmata «Persijas ainas»

Līdz ar izstādes ""Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai". Jāzeps Grosvalds. 1891–1920" atklāšanu Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā klajā nācis sadarbībā ar apgādu "Neputns" un redaktori Laimu Slavu veidots vizuāli krāšņs izdevums – mākslinieka Jāzepa Grosvalda grāmata "Persijas ainas".

"Persijas ainas [Tableaux persans]" ir Jāzepa Grosvalda sarakstīts teksts, kas tapis neilgi pēc viņa atgriešanās no militārās ekspedīcijas Tuvo Austrumu zemēs. Manuskripts, lai arī iesākts latviešu valodā, bija pabeigts franču valodā Parīzē 1919. gadā. Tajā ietverti ceļojuma spilgtāko vērojumu un pārdzīvojumu apraksti, kas papildināti ar pētījumiem par Persijas vēsturi un mākslas attīstību.

Grāmata pirmo un vienīgo reizi tikusi publicēta 1978. gadā Stokholmā divās valodās – franču un latviešu. Tagad tā ir lasāma četrās valodās: oriģinālā manuskripta franču valodā faksimils, tulkojumi latviešu, angļu un zviedru valodā.

Jaunais izdevums papildināts ar apjomīgu vizuālo materiālu – vairāk nekā 300 akvareļiem, skicēm, dokumentiem, dienasgrāmatu lapām.

Tajā reproducēti gandrīz visi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) un Vermlandes muzeja (Värmlands Museum; Kārlstade, Zviedrija) kolekcijās esošie Jāzepa Grosvalda Austrumu cikla darbi, kā arī liela daļa citās kolekcijās esošo šī cikla kompozīciju.

Izvērstu ievadrakstu sarūpējusi mākslas vēsturniece, izstādes ""Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai". Jāzeps Grosvalds. 1891–1920" kuratore Ieva Kalnača. Grāmatas dizaina autore ir māksliniece Inese Hofmane. Izdevumā izmantots rediģēts 1978. gada publikācijai veidotais Veronikas Strēlertes latviešu valodas tulkojums.

LNMM direktore Māra Lāce ievadtekstā atzīst, ka grāmata ir iespēja ienirt patiesa talanta radītā pasaulē, un uzsver, ka ""Persijas ainas" ir unikāla liecība par Jāzepu Grosvaldu kā izcilu sava laika personību – rakstnieka spējām apveltītu mākslinieku, cilvēku, kurš, apvienojot sevī romantiķa, intelektuāļa un vienlaikus arī rīcības cilvēka īpašības, spēja redzēt un, runājot tā laika laikmetīgajā valodā, līdzi pārdzīvot un pārvērst izteiksmīgos mākslas darbos jaunā, modernā 20. gadsimta laika izjūtas."

Izdevumu atbalsta Latvijas Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti