Grāmatu izdošanas nozarē aizvadītais gads – bez lieliem kāpumiem un kritumiem

Grāmatu izdošanas nozarē aizvadītais gads bija stabils, bez lieliem kāpumiem un kritumiem, vērtē Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja Renāte Punka. Izdoto nosaukumu skaits un grāmatu tirāža bija līdzīga kā iepriekšējos gados, arī straujš grāmatu cenu kāpums netika piedzīvots un pārdošanas apjomi bija ierastajās robežās.

Grāmatu izdošanas tendences aizvadītajā gadā
00:00 / 03:12
Lejuplādēt

Jau divus gadus grāmatu izdevēji strādā ar samazināto 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, kam ir labi augļi. Tieši tas palīdzēja pārvarēt ļoti kritisko laiku 2022.gadā, kad nozari satricināja papīra un transporta krīze. Arī šobrīd tas palīdz līdzsvarot negatīvo ārējo apstākļu ietekmi uz nozari.

Izdevēju un grāmatnīcu vērtējums

Aizvadīto gadu var nosaukt par stabilu, kaut arī nozare, tāpat kā citas sfēras, protams, gluži neizbēgami izjuta inflācijas un citu faktoru ietekmi – norādīja Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja Renāte Punka.

Šai saistībā varbūt pat zīmīga ir grāmata, kas bijusi visvairāk pirktā aizvadītajā gadā, un tā ir Morgana Hauzela "Naudas psiholoģija". "Populārzinātniska grāmata, kas vieglā, saprotamā valodā cilvēkiem skaidro ekonomiskas lietas un to, kā veikt ieguldījumus. Tā kā mēs redzam arī, protams, ka cilvēki interesējas par šādām tēmām, jo par šīm lietām mums ir varbūt vēl intensīvāk jādomā nekā citus gadus. Un tas laikam arī pirktāko grāmatu sarakstā šoreiz ir atspoguļojies," sacīja Punka.

Grāmatnīcu "Jānis Roze" tīklā pirktāko grāmatu top desmitniekā astoņi ir latviešu autoru sarakstīti darbi, no tiem pats populārākais jau otro gadu pēc kārtas ir Jurģa Liepnieka "Mans nabaga pirāts".

"Zvaigznes" grāmatnīcu tīklā no latviešu autoru grāmatām vispirktākā pērn bijusi Ilonas Balodes "Ielas muzikantu piezīmes", bet grāmatnīcu tīklā "Globuss" – Armanda Pučes "Aprakt dzīvu pie karātavām".

Izdevniecības "Latvijas Mediji" direktore Kristīne Kirkila apliecināja, ka gads bijis stabils bez kādām krasām pārmaiņām: "Skaitļi, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir tādi paši izdoto grāmatu ziņā. 2022.gadā "Latvijas Mediji" izdeva 95 grāmatas, bet 2023.gadā – 90 grāmatu. Arī šogad tāpat turpināsim, cerot uz augšupejošu tendenci. Visbūtiskākā mums, protams, ir oriģinālliteratūra. Pagājušajā gadā ir bijuši gana interesanti darbi Janai Eglei, Zanei Nuts, Leldei Kovaļovai. Tagad gada nogalē iznāca ļoti interesanta Antas Rugātes grāmata par Gerdu Sinkēviču – "Mūsu Gerda"."

Augstākā līmeņa lasītprasmes veicināšana

Grāmatniecības jomā globālā mērogā par aizvadītā gada nozīmīgāko notikumu Renāte Punka uzskata Ļubļanas manifesta parakstīšanu, kurā kā viena no prioritātēm sekmīgai nākotnei izvirzīta augstākā līmeņa lasītprasmes veicināšana.

"Šajā zīmē tad arī mēs domājam turpmākajos gados diezgan daudz darīt un strādāt sadarbībā gan ar bibliotekāriem, gan grāmatu tirgotājiem, gan žurnālistiem. Jo tā ir lieta, kas tiešām ir jāsaprot katram demokrātiskas sabiedrības pilsonim, ka mums ir nepieciešama pārbaudīta, kvalitatīva informācija," sacīja Punka.

Ļubļanas manifestā augstākā līmeņa lasītprasme izcelta kā visiedarbīgākais rīks kritiskās domāšanas attīstībai. Diemžēl šobrīd situācija ir tāda, ka aptuveni trešā daļa Eiropas iedzīvotāju ar pūlēm apgūst lasīšanu pat zemākajā līmenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti