Sarunu skola «Lampa» atklāj 2021. gada pavasara semestri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kāda ir sarunas nozīme demokrātijā? Kā cieņpilni strīdēties? Vai komunikācijā vajadzīgs humors? Un vai arī laikmetīgā māksla var būt saziņas veids? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem Sarunu skolas "Lampa" 2021. gada pavasara semestrī meklēs dažādi sarunu mākslā pieredzējuši lektori. Pavasara semestris sāksies 10. februārī un turpināsies līdz jūnijam deviņās nodarbībās, informēja organizatori.

Sarunu skola "Lampa" ir praktisku nodarbību cikls, kura laikā ikviens var gūt praktiskas iemaņas labākai saskarsmei ar līdzcilvēkiem. Kā norādīja rīkotāji, Sarunu skola piedāvās tikšanās ar interesantiem lektoriem, bet gaidāmi arī jauninājumi: no šī semestra plānots papildināt jau ierasto nodarbības sesiju ar sarunu tās noslēgumā, kuras dalībnieki var būt gan nodarbības vadītājs un klausītāji, gan klausītāji savā starpā. Šī sarunas daļa tiks veidota "Zoom" sapulces formātā, radot personisku un atklātu vietu sarunām. 

Pirmā pavasara semestra nodarbība – “Sarunas nozīme demokrātijā” ar politoloģi Ivetu Kažoku – notiks 10. februārī pulksten 16.00. Interesenti aicināti pieteikties nodarbībai "Zoom" vebinārā. Nodarbība būs pieejama tiešraidē Sarunu festivāla "Lampa" "Facebook" lapā.

"Satversmē teikts, ka Latvija ir demokrātiska republika. Intuitīvi šķiet, ka vārds “demokrātija” ir vienkāršs un viegli izskaidrojams, bet vai tiešām tā ir? Pasaules vēsturē nav daudz vārdu ar vēl plūstošākām robežām un mainīgāku, grūtāk “pienaglojamu” saturu.

Tā kā demokrātija nekad nav par vienu cilvēku, bet par daudziem, tas nozīmē, ka tā nav iedomājama bez sarunas. 

Politoloģe Iveta Kažoka piedāvā parunāt par to, kas ir demokrātija un kādas ir tās jaunākās, 21. gadsimtam raksturīgās izpausmes," vēstīja organizatori.

Iveta Kažoka ir domnīcas “Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS” direktore un vadošā pētniece, kas specializējas labas pārvaldības un sabiedrības līdzdalības jautājumos Latvijā un Eiropas Savienībā. Viņas zināšanas regulāri izmanto Saeimas komisijas un Ministru kabineta sistēmas darba grupas, strādājot ar jautājumiem, kas skar, piemēram, politisko partiju regulēšanu vai jēgpilnu sabiedrības iesaisti lēmumu pieņemšanā. Viņa arī ir Latvijā plaši atpazīta sabiedrisko notikumu komentētāja.

Organizatori informēja, ka šajā semestrī pavisam plānotas deviņas nodarbības par sarunas nozīmi demokrātijā, jautājumu uzdošanu un to nozīmi saturiskas sarunas veidošanā, par cieņpilniem strīdiem, laikmetīgo mākslu kā sarunu par aktuālo, dzimumu līdztiesību pandēmijas laikā, cieņu, darba un privātās dzīves saglabāšanu, izdegšanu, balansu un dzīves novērtēšanu. Nodarbības vadīs dažādu profesiju un nozaru pārstāvji, kas pierādījuši izcilību savās nozarēs un var būt gan labi paraugi, gan labi skolotāji, piemēram, praktizējoša sertificēta mediatore un sistēmiskā ģimenes un pāru terapeite Lelde Kāpiņa, Latvijas Universitātes docente, LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Psiholoģijas nodaļas vadošā pētniece Dr. psych. Ieva Stokenberga, reputācijas vadības aģentūras “Lejiņa&Partners” vadītāja Dagnija Lejiņa, mākslas kuratore, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra vadītāja Solvita Krese, Sarunu skolas "Lampa" daudzkārtējais viesis, filozofs, publicists, Latvijas Universitātes Filozofijas un ētikas nodaļas docents Dr. phil. Artis Svece un citi.

Sarunu skolu "Lampa" īsteno Fonds atvērtai sabiedrībai "DOTS" kopš 2018. gada Rīgā un reģionos. Kopš 2020. gada pavasara nodarbības norisinās neklātienē platformā "Zoom". Pavisam līdz šim notikušas 46 nodarbības, kuras apmeklējuši ap 6500 cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti