Kultūras ziņas

Bezcerīgas mīlas stāsts Jaunajā Rīgas teātrī

Kultūras ziņas

Dziesmās atainotās pasakas

Laura Lūse – Rundāles pils muzeja jaunā saimniece

Rundāles pils direktore Lūse plāno ekspozīcijas modernizēšanu, pētniecību un teritorijas attīstīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Laura Lūse šodien noslēdz pirmo nedēļu Rundāles pils muzeja direktores amatā. Viņas plāni – grandiozi. Sākot no jumta remonta, turpinot ar pils iekļaušanu UNESCO mantojuma sarakstā, neizsmeļamu pētniecisko darbu un beidzot ar muzeja ekspozīcijas modernizēšanu un teritorijas attīstīšanu gan konferenču norisēm, gan izveidojot 18. gadsimta tradīcijās veidotu bērnu rotaļu laukumu. 

Jauns gads, jauns sākums. Jaunajai Rundāles pils muzeja direktorei Laurai Lūsei tā nav tikai tukša frāze. Viņa jau trešo dienu pārņēmusi gan ilggadējā pils muzeja vadītāja Imanta Lancmaņa kabinetu, gan viņa pienākumus. Neskatoties uz atbildību un pienākumu slogu, šo soli ne mirkli nenožēlojot. 

“Es jūtu, ka man ir daudz labāk jāiepazīst kolektīvs, ar ko es strādāju, un jāsaprot, kādā veidā mēs varam plānot muzeja turpmāko darbību,” atzīst Lūse. 

Atbildība par 85 hektārus plašo pils ansambļa teritoriju uzticēta 103 cilvēkiem. Kopā veicamo darbu saraksts garš un apjomīgs. Direktore apņēmusies Rundāles pili ierakstīt UNESCO kultūras mantojuma sarakstā, korporatīviem pasākumiem pielāgot zirgu stalli, teritorijā ierīkot 18. gadsimta tradīcijās veidotu bērnu rotaļu laukumu, izveidot jaunu ābeļdārzu, siltumnīcas, attīstīt tuvējo meža parku, veidot aizvien jaunas mainīgās ekspozīcijas, jo īpaši ziemā, un paveikt virkni citu darbu. Pastaigas pastāvīgajā ekspozīcijā direktorei ļaujot pamanīt uzlabojamo. 

“Nākotnē mums noteikti ir jāstrādā pie individuālajiem apmeklētājiem un pie ģimenēm un jāveicina viņu pieredzes kvalitātes uzlabošana. Un tāpēc mēs strādājam gan pie audio gida izveides, gan stāstījuma veidojuma, lai apmeklētājiem būtu interesanti ienākt pilī un izdzīvot šo stāstu, kas mums pašiem ir zināms bet varbūt līdz viņiem tādā uzskatāmā veidā vēl nenonāk,” uzskata Lūse.  

Ar audio un video gida palīdzību apmeklētājam atklāsies teju katra muzeja eksponāta unikālais stāsts. Pirms dažām dienām, 2. janvārī, atzīmējot Rundāles muzeja 47. dibināšanas dienu, īpaši izcelts mēbeļu komplekts Šuvalova kabinetā. 

“Šogad mēs visi kolektīvi skatījāmies filmu “Mērijas ceļojums” un informējām darbiniekus, ka mums arī kolekcijā ir Mērijas Grīnbergas priekšmeti. Sofa un divi krēsli ir piederējuši Grosvaldu ģimenei un bija saglabājušies arī pēc tam, kad Mērija atgriezās no ceļojuma. Pēc tam jau 70. gadu vidū nonāca pie mums Rundāles pils muzejā, un tagad ir izstādīti šeit, Šuvalova kabinetā, goda vietā,” stāsta Rundāles pils direktore.  

Muzeja pētnieki arī gatavo īpašu zinātnisko pētījumu publikāciju ciklu par atsevišķiem Rundāles pils vēsturisko saimnieku dzīves laikam raksturīgiem elementiem. Jau maija beigās varēs lasīt, iespējams, pat 200 lappušu apjomīgu publikāciju – grāmatu par vienu no muzeja lepnumiem -  popūriju kolekciju jeb smaržu vāzēm. 

“Tādas porcelāna vāzes ar vāciņu un caurumiņiem, pa kuriem izplatās aromāts. Ienākot šajā telpā, var just citādāku smaržu, tas ir tāpēc, ka te mēs esam izvietojuši arī popūrijus. Arī tos, ko mēs gatavojam uz vietas pilī,” norāda Lūse. 

Trīs gadu simteņus senas gaisa aromatizēšanas receptes būs lasāmas jau šī gada maijā. Tam sekos izdevumi par baroka laika stikla lustrām, vēdekļiem, mežģīnēm un citi pētījumi. Pils muzeja direktora darbs norit starp debesīm un zemi. Līdztekus augstiem radošiem lidojumam jāsagatavo arī šī gada muzeja budžets un jāvirza pils jumta remonta procesi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti