Polonēzi iekļauj UNESCO mantojuma sarakstā 

Gadsimtiem senā poļu deja polonēze iekļauta ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā (UNESCO). To dejoja ciematu svētkos un aristokrātu ballēs, un tā iedvesmojusi daudzus komponistus, tai skaitā Frederiku Šopēnu. 

Polonēze kļuvusi par būtisku Polijas kultūras daļu, un atbalstu iniciatīvai sociālās saziņas tīklos pauda tūkstošiem iedzīvotāju. Mūsdienās tā nesaraujami saistīta ar vidusskolēnu izlaidumu balli, un dažās kopienās to izpilda arī kāzās, jaungada svinībās, karnevālos un citos svētkos. 

Horeogrāfi un muzikologi norāda, ka šī ir kolektīva deja, kas unikālā veidā izceļ emocijas, vīriešu cieņu un sievišķību. 

Tautas tradīcijās balstītās dejas pirmsākumi meklējami 16. gadsimtā, bet plašu popularitāti visā Eiropā tā ieguva nākamā gadsimta beigās, kad uz Saksijas karaļnamu to atveda Polijas un Lietuvas valdnieks Augusts II Stiprais. Drīz tā kļuva par neatņemamu augstāko aprindu pasākumu daļu, un ar to vēl joprojām atklāj slaveno Vīnes Operas balli. 

Polonēze iedvesmojusi Johanu Sebastianu Bahu, Volfgangu Amadeju Mocartu, Pēteri Čaikovski, Šopēnu un citus komponistus. Lielai daļai klausītāju labāk zināma poļu diplomāta un komponista Mihala Kleofasa Oginska polonēzes versija. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti