Rakstniecības un mūzikas muzejs piedāvā jaunu izglītojošu platformu «Augsim muzejā!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kopš janvāra sākuma jaunu izglītojošu platformu “Augsim muzejā!” piedāvā Rakstniecības un mūzikas muzejs. Tās mērķis ir uzturēt saikni ar sabiedrību un darīt to rotaļīgi izglītojošā veidā.

Platforma veidota kā virtuālā māja ar dažādām istabām, kuras apmeklējot var iepazīt muzeja priekšmetus, uzklausīt rakstnieku un mūziķu stāstus, pat iemācīties izjaukt un salikt mūzikas instrumentus.

Viesistabā, piemēram, var satikt komponistu Jēkabu Nīmani, virtuvē kopā ar rakstnieci Lauru Vinogradovu pagatavot Snīpulīša cukurcepumus, bet pagrabā – papriecāties par kādu skaistu kādreiz aktrisei Verai Singajevskai dāvinātu aksesuāru.

Projekta vadītāja Diāna Kaņepa stāsta: “Pirmkārt – kā tajā nokļūt? Tātad – www.augsimmuzeja.lv. Mēs ieejam iekšā muzejā, un pirmais, kas mums parādās, ir durvis, pa kurām mēs ieejam iekšā mājā.”

Mūsu pavadone vispirms ved caur priekšnamu, kurā var sasveicināties ar māju un uzzināt, ka apmeklētājam būs iespēja paviesoties divās istabās, virtuvē un pagrabā. Katra telpa atspoguļo tās būtību, bet kopumā pār visu māju dominējoši valda literatūras un mūzikas atmosfēra.

Rakstniecības un mūzikas muzejs piedāvā jaunu izglītojošu platformu «Augsim muzejā!»
00:00 / 05:11
Lejuplādēt

Viesistabā var sastapt radošas personības, tur atrodas “Grāmatu plauks’’ un ‘’Mūzikas skapis’’.

Diāna Kaņepa stāsta: “Grāmatu plauktā’’ mēs varam noklausīties radošo personību stāstus par literatūru un viņu mīļākajām grāmatām. Savukārt ‘’Mūzikas skapī’’ mēs esam aicinājuši radošās personības runāt par mūziku un atklāt savu piedzīvojumus mūzikas pasaulē.”

“Manas atmiņas par mūziku dīvainā kārtā saistās arī ar manām vienām no pirmajām bērnības atmiņām. Kā es braucu ‘’Moskviča’’ aizmugurē un klusiņām pie sevis dudināju ABBAs dziesmu ‘’Mamma Mia’’. Man likās – tāds piepildījums ar muzikālu katarsi! Bet to es tikai tagad spēju definēt, bet toreiz bija vienkārši sajūta, ka pasaule ir skaista un es tajā iederos. Kaut kāda tāda sajūta bija.”

Tas ir komponista Jēkaba Nīmaņa stāsts, ko var noklausīties viesistabā.

Viesistabā darbojas arī Orķestra skola, kurā var izzināt un iepazīt orķestri un tajā spēlētos mūzikas instrumentus:

Diāna Kaņepa skaidro: ‘’’’Orķestra skola’’ ir vieta, kur mēs varam apgūt orķestrī redzamos instrumentus, mēs tos varam noklausīties, par tiem varam uzzināt vairāk, mums ir iespēja arī tos izjaukt un pēc tam atkal salikt pa detaļām atpakaļ, un, to darot, mēs varam iegūt vairāk   informācijas par konkrētā instrumenta detaļām un to nozīmi. Un tad, protams, katru instrumentu papildina eksperta stāsts par tā instrumenta rašanos nozīmi un izmantojumu’’.

“Labdien! Es esmu Ginta Garūta. Jau 10 gadu spēlēju Nacionālās operas simfoniskajā orķestrī kontrabasu. Kontrabasa loma orķestrī? Manuprāt – viena no vissvarīgākajām! Kontrabass ir tāds kā pamats, uz kā būvējas tā kopējā skaņa.

Nacionālās operas orķestra mākslinieki ar lielu mīlestību katrs stāsta par savu instrumentu, tā vēsturi, lomu orķestrī un demonstrē muzikālus fragmentus, viņu vidū arī orķestra trompetists Edgars Švembergs.

“Ja runā par trompetes vēsturi, tad tā jau no seniem laikiem ir tāds kā fanfaru instruments. Kā piemēru varētu minēt olimpiskās spēles Grieķijā, kur spēļu sākumā atklāšanā ir vajadzīga kāda fanfara.”

No viesistabas platformas ‘’Augsim muzejā!’’ apmeklētājs var tālāk doties uz darbistabu, kur arī pats var dažādi radoši izpausties, piemēram, pamēģinot atšifrēt Aspazijas rokrakstu vai atrisināt vārdu režģi.

Mājā atrodas arī virtuve, kas ļauj ielūkoties muzeja aizkulisēs, kā arī pagatavot ēdienu kopā ar kādu radošu cilvēku par literatūras vai mūzikas tēmu.

Diāna Kaņepa stāsta: ‘’Piemēram, šeit ir Lauras Vinogradovas Snīpulīša cukurcepumi no grāmatiņas ‘’Snīpulītis no Snīpuļciema’’. Kas ir interesanti, ka mūsu projekta darba grupai arī pašiem, veidojot šo projektu, nācās apgūt daudz jaunu lietu, tai skaitā arī receptes, jo daudz kas no tā ir arī gatavots pirmo reizi. Tā kā mums arī pašiem bija ļoti interesanti, un mēs paši arī esam auguši.”

Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Iveta Ruskule atzīst, ka projekta galvenais mērķis ir veidot draudzīgu un pozitīvu saziņu ar sabiedrību, kas ir vienkārša, nepiespiesta, bet vienlaicīgi arī izzinoša.

“Kas man patīk šajā lapā, – ka tā nav didaktiski mērķēta uz kādu konkrētu vecuma grupu, bet tajā var atrast saturīgu laika pavadīšanu dažādu paaudžu un interešu cilvēki. Muzejs arī didaktiski nestāsta par sevi, neuzspiež to vai citu vērtību, bet tas viss ir tādā nepiespiestā, vieglā, patīkamā laika pavadīšanas gaisotnē.”

Tīmekļvietne ‘’Augsim muzejā!’’ tiks regulāri papildināta ar jaunu saturu, un rudenī durvis vērsies arī spēļu un bēniņu istabām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti