Profesors: Vilcināšanās ar LNB celtniecību ir ļoti kaitējusi Gaismas pilij

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vilcināšanās ap Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecību ir ļoti kaitējusi Gaismas pilij, un tā nav tik majestātiska un varena kādai tai bija jābūt, intervijā Latvijas Radio sestdien atzina Kultūras mantojuma balvas ieguvējs un Rīgas Tehniskās universitātes profesors Jānis Krastiņš.

Arhitekts Gunārs Birkerts bibliotēkas plānu izstrādāja krietnu laiku pirms to sāka būvēt.

Krastiņš norādīja, ka sākotnēji Birkerts bija paredzējis, ka ēka būs kā kalns, kas izcelsies Daugavas kreisajā krastā. Taču šobrīd tā nav. Bibliotēkas ēka ir, pēc Krastiņa vārdiem, „čupiņa” salīdzinājumā ar pārējām ēkām, piemēram, „Radisson Blue” viesnīcu. Viņš norāda, ka kritiķi pamatoti vaicā, kāpēc bibliotēka gala iznākumā ir tāda, kāda tā ir šobrīd.

Taču bibliotēkas celtniecībai ir izvēlēta ļoti laba vieta, atzina Krastiņš.

Kultūras mantojuma balvas par mūža ieguldījumu ieguvējs arī norādīja, ka patlaban ir pāragri vērtēt mūsdienu arhitektūras nozīmi arhitektūras attīstībā. Bieži vien noteiktu arhitektūras žanru novērtē tikai pēc ilgāka laika – piemēram, jūgendstilu un gotiku arī savulaik nepieņēma, uzskatot, ka tie tikai sabojā pilsētvidi. Tāpēc, Krastiņš norādīja, mūsdienu arhitektūru varēs novērtēt tikai ar laika atstarpi. Tiesa, jau šobrīd var teikt, ka salīdzinājumā ar pasaules mūsdienu arhitektūras tendencēm, Latvija neatpaliek.

Vēstīts, ka piektdien tika pasniegtas Kultūras mantojuma balva. Krastiņš to saņēma par mūža ieguldījumu kultūras mantojuma saglabāšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti