Panorāma

Kapseļu ielas bērnunamu bērniem ģimeniska vide arī Bolderājā

Panorāma

Panorāma

Noslēgušies latviešu dziesmu svētki Eslingenai -75

Noslēgušies latviešu dziesmu svētki Eslingenā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dienvidvācijas pilsētiņā Eslingenā noslēgušies  diasporas latviešu dziesmu svētki. Svētki ilga četras dienas un bija diasporas lielākais kultūras pasākums pēc pandēmijas, apvienojot vairāk nekā 800 dejotājus un dziedātājus no 14 valstīm. Šie Eslingenā bija jau trešie dziesmu svētki – pirmie notika 1947.gadā, otrie pirms pieciem gadiem un tagad trešie – 75 gadus vēlāk. 

Lielkoncerts “Ļauj saulei uzziedēt” bija svētku kulminācija. Un latvieši patiešām arī uzziedināja sauli spoži un karsti, liekot termometra stabiņam uzkāpt līdz +34 grādu atzīmei. 

"Vakar lielkoncerts bija vienkārši lielisks. Ar kādu azartu dancotāji dancoja, cik skaisti dziedāja kori – cik tīri un cik profesionāli! Taisni apbrīnojami, ka latvieši ārzemēs var tā savākties kopā un turpināt to, kas Latvijā mums ir ļoti dārgs un svēts," priecājas Sandra Snipke. 

Pēc vakardienas lielkoncerta svētku dalībniekiem, protams, bija lielā svētku balle, no kuras daži mājās tikuši tikai 4-5 no rīta, bet tas nekavē šodien skaņi ielīgot Jāņus, tā noslēdzot diasporas dziesmu svētkus. 

Un bez savstarpējās apdziedāšanās jau tas nav iedomājams.

Pirmie dziesmu svētki Eslingenā notika pirms 75 gadiem, kad te dzīvoja apmēram 6000 latviešu bēgļu un ja kopā ir tik daudz latviešu – tad bez dziesmu svētkiem nevarēja iztikt.

"Latvieši te pirms 75 gadiem, ņemot vērā apstākļus, tomēr ir ļoti draudzīgi uzņemti, kaut nebija viegli. Vāciešus faktiski izlika no mājām, lai tur izmitinātu bēgļus no Latvijas, un mēs to uzskatām par pienākumu ar šiem svētkiem viņiem pateikt paldies," saka Jānis no Vācijas. 

Šeit katoļu reģionos Dienvidvācijā tiek atzīmēts "Johanesfest" 24.jūnijā, taču saikne ar saulgriežiem Vācijā nav īsti pazīstama 

Vāciete Angelika atzīst, ka viņai latviešu svinības patīk, īpaši tas, ka latvieši cenšas iesaistīt visus un grib, lai cilvēki piedalās. 

Taču vislielākais priekš ir pašiem latviešiem – gan jauniem, gan arī ar mazliet lielāku dzīves pieredzi 

"Man patīk tā kopīgā jautrība un liekas, ka mēs visi būtu jau 100 gadus pazīstami, lai gan pirmo reizi esam te. Tāda atmosfēra – tāda man patīk!" saka Lidija.

"Ir ļoti iedvesmojoši atbraukt un atkal satikties, un dziedāt kopā un dejot – tas ir kā enerģijas lādiņš. Brīnišķīgi!" atzīst Agrita.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti