Mūžībā devies dramaturgs Harijs Gulbis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lāčplēša dienā, 11. novembrī, mūžībā devies latviešu dramaturgs un prozaiķis Harijs Gulbis (1926 - 2019), vietnē "Facebook" ziņo teātra žurnāls "Teātra Vēstnesis".

Harijs Gulbis ir viens no latviešu drāmas spilgtākajiem pārstāvjiem 20. gadsimta 60.–80. gados. Gulbja rokrakstu iezīmē īpaši veidota ainu kompozīcija un kamerspēles principi.

Vairāk nekā 15 Harija Gulbja lugas spēlētas profesionālajos teātros, bet īsti par savējo Hariju Gulbi padarīja Nacionālais teātris (padomju laikā – Drāmas teātris). 

Ievērojamākās viņa drāmas ir lugas “Viena ugunīga kļava” (1967), “Cīrulīši” (1974), “Kamīnā klusu dzied vējš” (1976), savukārt otru viņa dramaturģijas daļu veido sociālās komēdijas - “Aijā žūžū, bērns kā lācis” (1968) un “Silta, jauka ausainīte” (1973).

Gulbis darbojies arī pēc neatkarības atgūšanas, kad Nacionālais teātris, kuram ilgus gadus bijusi uzticīga sadarbība ar dramaturgu, iestudē lugas “Uz Liepsalām ejot” (1996) un “Vēverīši” (1999). Viņš ir arī četru romānu autors.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
 
"Dramaturgs, kurš neidealizē latviešu cilvēka tikumus, Harijs Gulbis 92 gadu vecumā atkal atgriežas uz latviešu teātra skatuves. Tiešs, lakonisks, personisks, bet arī ironisks - viņš uztvēra sava laika nervu! Autors raksta par izzūdošajām latviskajām vērtībām ģimenē, tās pagātnē, Latvijā." ( Tā raidījumā "Nacionālie dārgumi” 2018. gada decembrī, kad studijā viesojās režisors Edmunds Freibergs, aktrises Māra Zemdega un Daiga Kažociņa).

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti