Muzeju naktī «dzintara āderes» aicina meklēt Latvijas reģionu muzejos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

17. maijā jau desmito reizi visā Latvijā ar daudzveidīgām aktivitātēm notiks akcija "Muzeju nakts", kuras devīze šogad ir "Sarkanā krāsa - dzintars".

Šā gada "Muzeju nakts" noslēdz tematisko trīs gadu ciklu "Trejkrāsainā saule", ko iedvesmojušas Raiņa dzejas rindas par sauli, kas "atspīd drīz zila, drīz zaļa, drīz sarkana". Ciklu veidojušas trīs krāsas un trīs Latvijas dārgumi - zilā jūra, zaļais mežs un sarkanais dzintars, iezīmējot dzintara tapšanas ceļu, vienojot jūru ar mežu un brīnumaino saules akmeni - dzintaru.

Mūsu senči, darinot piekariņus, krelles un kulta priekšmetus, savu pieķeršanos dzintaram ir apliecinājuši jau pirms vairākiem tūkstošiem gadu. Dzintara brīnumainās spējas izsenis ir novērtējuši dziednieki, ārsti un astrologi. Šodienas zinātnieki, mākslinieki un komponisti joprojām smeļas iedvesmu dzintara struktūrā, krāsā un zaigojumā. Lai šī "Muzeju nakts" ir vēl viens mīlestības apliecinājums mūsu brīnumainajam saules akmenim," par "Muzeju nakts" šā gada tematiku stāsta akcijas koordinatore Gundega Dreiblate.

Eiropas muzeju akcijā "Muzeju nakts" šogad plāno piedalīties aptuveni 120 Latvijas muzeju, kā arī citas kultūrvēsturiskas institūcijas. Dzintara tēma Latvijas novados atbalsos Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas tematisko līniju "Dzintara ceļš".

Akcijas rīkotāji īpaši aicina "dzintara āderes" meklēt ne tikai galvaspilsētā, bet tieši Latvijas reģionu muzejos, kur, atšķirībā no Rīgas burzmas un garajām rindām, katrs apmeklētājs tiek sagaidīts kā mīļš ciemiņš, kuru var uzklausīt un parunāties.

Pasākums tradicionāli norisināsies no sestdienas vakara plkst. 19 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

Muzeju nakts programma pieejama Muzeju nakts mājas lapā un interneta vietnē 1188.lv.

"Muzeju nakts" ir starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti