Kurzemē visdāsnākais piedāvājums Muzeju naktij Liepājā

Sestdien, 13. maijā, Kurzemē daudzviet notiks Muzeju nakts pasākumi. Liepājā pieteikto muzeja nakts pasākumu klāsts ir visdāsnākais. Muzeju naktī iesaistījušies ne tikai muzeji, bet arī izglītības iestādes un dažādas radošās kultūrtelpas. Savukārt koncertzālē "Lielais dzintars" būs iespēja nokļūt Platona Buravicka imersīvās jeb telpiskās skaņas instalācijā "Sevis meklējumos".

Kurzemē visdāsnākais piedāvājums Muzeju naktij Liepājā
00:00 / 04:33
Lejuplādēt

Koncertzāle "Lielais dzintars" Muzeju naktī kļūst par atvērtu telpu, kas piedāvā kādu neierastāku skatījumu uz skaņu pasauli. Koncertzāles vadītājs Timurs Tomsons atklāj, ka koncertvietai Muzeju nakts sniedz dažādas iespējas, turklāt uzrunāt arī to klausītāju, kurš ikdienā varbūt koncertus dažādu iemeslu dēļ neapmeklē.

"Mēs pārveidojam šo pašu koncertzāli, cilvēkiem neko neuzspiežam. Cilvēks var justies brīvāk, pavadīt vienkārši laiku, kā viņš vēlas, nevis kā viņam saka. Pieredze rāda, ka uz šejieni nāk daudz cilvēku. Koncertzāle ir domāta visai sabiedrībai, un sabiedrība to var izmantot ne klasiskās formās, kā tas ir mūsu ikdienā," uzsver Tomsons.

Uz koncertzāles "Lielais dzintars" skatuves atradīsies organizācijas "Dirty Deal Audio" izbraukuma telpiskās skaņas kupols, kurā vienlaikus varēs atrasties aptuveni 30 cilvēki. Pasaulē šāda veida skaņu radīšanas un klausīšanās process kļūst arvien saistošāks.

"Tā ir iespēja, kur mēs varam parādīt, kā kultūra un māksla rezonē ar mūsdienu laiku.

Pie mums Liepājā pirmo reizi būs izveidots tieši ļoti liels skaņu kupols, kurā būs ievietots 21 skaļrunis un varēs sajust daudzdimensiālo skaņu kupola iekšpusē. Skaņdarbus komponējis Platons Buravickis, kurš būs arī klāt. Varēs pieredzēt telpiskās skaņas virpuli, ko vispār cilvēki vēl nav dzirdējuši, tas ir tāds jauns "trends" skaņu mākslas pasaulē, un to varēs dzirdēt pie mums."

"Dirty Deal Audio" izveidotājs Kristaps Puķītis stāsta, ka "ambisonics" izgudroja britu nacionālā pētījumu korporācijā jau pagājušā gadsimta 70. gados un tas saglabāts, pateicoties entuziastiem, atdzimšanu tas piedzīvoja deviņdesmitajos.

Starptautiskajā Muzeju nakts akcijā piedalīsies un durvis naksnīgajām aktivitātēm vērs Liepājas muzejs, kur pasākumi notiks gan muzeja dārzā, gan iekštelpās, kā arī Liepājas 17.–19. gadsimta interjera muzejā "Hoijeres kundzes viesu nams", kur dažādas aizraujošas aktivitātes notiks nama pagalmā. Jau esošajām kultūrvietām pilsētā, kas iepriekš iesaistījās muzeju nakts notikumos, klāt nākušas arī jaunas,

Pirmo reizi Muzeju nakts laikā apmeklētājus gaidīs Liepājas Valsts tehnikums, dodot iespēju ielūkoties bijušajā bumbu patvertnē.

Liepājas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Rasa Zālīte stāsta: "Ja palūkojas Muzeja nakts kartē Latvijā, tad var redzēt, ka Liepājā atvērti ir ne tikai muzeji, bet arī 29 citas vietas, kas salīdzinot ar citām Latvijas pilsētām ir ļoti daudz. Citviet durvis ver vaļā tikai muzeji, bet Liepājā tās ir skolas, grāmatnīcas, Karostas ūdens tornis, dažādas biedrības, ka piedāvā aktivitātes. Katrs var atrast ko sirdij sev tuvu."

2023. gada Muzeju nakts moto ir "Dzīvo radoši". Radošums un radīšana ir Liepājas kultūrvides asinsrites un liepājnieku dzīves rituma neatņemama daļa, akcentē rīkotāji. Radošums ir arī Liepājas "Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027" projekta pieteikuma koncepcijas pamatā – tas ir stāsts par (ne)mieru, urdošu radošumu, lai sasniegtu izvirzītos mērķus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti