Lietuvas Krievu drāmas teātris atcēlis viesizrādes Krievijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

17. martā Lietuvas Krievu drāmas teātra trupa režisora Jona Vaitkusa vadībā atcēlusi savu piedalīšanos teātru festivālā Sanktpēterburgā, tā vēstīts teātra interneta mājas lapā. Savukārt Lietuvas Kultūras ministrijas interneta vietnē publicētajā atklātajā vēstulē Sanktpēterburgas festivāla direktoram Sergejam Šubam norādīts, ka lēmums pieņemts, pamatojoties uz festivāla direktora publiski pausto atbalstu Krievijas prezidenta nostājai Ukrainas jautājumā. 

Lietuvas Krievu drāmas teātrim ar izrādi “Jevgeņijs Oņegins”, kuras galveno lomu spēlētu Kanādā dzīvojošais ukraiņu aktieris Grigorijs Gladijs, aprīlī bija jāpiedalās starptautiskajā krievu teātru festivālā “Tikšanās Krievijā”.

Atklātajā vēstulē Vaitkus norāda, ka sākotnēji teātra trupa vienojusies nejaukt politiku un mākslu un doties viesizrādēs uz Krieviju,  taču festivāla direktora rīcība, parakstot atbalsta vēstuli Krievijas Federācijas prezidenta nostājai Ukrainas un Krimas jautājumā, likusi mainīt pieņemto lēmumu, tādējādi pārvelkot svītru ilgajam aktieru, teātra un festivāla administrācijas, vēstniecību un citu par sadarbību atbildīgo cilvēku darbam.

 “Varenā krievu kultūra, kuru pārstāvēt uzņēmušies visi ārvalstu krievu teātri, tai skaitā Lietuvas Krievu drāmas teātris, šī brīža politisko notikumu gaismā nekļūs mazāk godāta un cienīta mūsu valstīs. Taču lai šis pārbaudījums kalpo par mācību gan Krievijā, gan citur, ka politiskie mēģinājumi un paradumi manipulēt ar kultūras un mākslas darbiniekiem ir nepieņemami un nesavienojami ar tādām kategorijām kā kultūras politika un politikas kultūra,” teātra darbinieku lēmumu skaidro režisors.

Vēstulē tiek pausts viedoklis, ka Lietuvas Krievu drāmas teātrim nav pieņemams Krimas aneksijas atbalsts, kā arī izteikta pateicība par līdzšinējo sadarbību un pausta nožēla par to, ka festivāla direktors, pirms parakstīt vēstuli kā publiskas organizācijas direktors, nav konsultējies ar saviem ārvalstu kolēģiem, kurus tieši ietekmē šādu lēmumu pieņemšana.

Tāpat teātris pamato lēmumu ar lojalitāti savai valstij. Lietuvas Republika ir izteikusi savu nosodījumu šajā jautājumā, un Lietuvas Krievu drāmas teātra kolektīvs atbalsta valdības pausto viedokli. 

Kā iepriekš vēstīts, vairāk nekā 85 Krievijas kultūras darbinieki atklātā vēstulē pauduši savu atbalstu Putinam Ukrainas un Krimas jautājumā. To vidū atrodams arī teātru festivāla " Tikšanās Krievijā" direktora Sergeja Šubas vārds. 

Tāpat jau vēstīts, ka Krievijas radošo profesiju pārstāvju vidū nav vienota viedokļa Krimas jautājumā. Vairāk nekā 100 Krievijas Kinematogrāfistu savienības biedru, atbalstot Ukrainas kultūras darbiniekus, paziņojuši, ka nostājas pret Krievijas militāro darbību Ukrainā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti