Kuldīgas novada vērtības iedvesmo māksliniekus jauniem darbiem – tapusi izstāde «Kad vietas runā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mākslas zinātnieces un kritiķes Maijas Rudovskas saknes meklējamas Kuldīgā. Nu jau vairāk nekā 10 gadu viņa darbojas kā neatkarīgs kurators, bet pēdējos divos gados iesaistījusies Kuldīgas mākslinieku rezidences radošo notikumu tapšanā. Pagājušajā gadā Rudovskas vadībā tapa projekts, kurā dažādi autori dodas uz vietējiem pagastiem, lai vēlāk par tiem runātu savos darbos.

Kuldīgas novada vērtības iedvesmo māksliniekus jauniem darbiem – tapusi izstāde «Kad vietas runā»
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Lai gan Rudovska regulāri apmeklējusi dzimto pilsētu, īpaši vasarās, Covid-19 pandēmija ļāva kuratorei apsvērt iespēju savu radošo fokusu pārvirzīt tieši uz Kuldīgu, vietu, no kuras pati ir nākusi. "Pandēmija nogrieza manas starptautiskās sadarbības – ne pilnībā, bet tās tika pārceltas. Attiecīgi tad es vērsos pie Kuldīgas mākslinieku rezidences ar ideju – veidojam kādu sadarbību, skatāmies, ko es varu no savas pieredzes, savas perspektīvas ienest šeit," skaidro Rudovska.

Ievas Epneres darba fragments izstādē "Kad vietas runā"
Ievas Epneres darba fragments izstādē "Kad vietas runā"

Pērn radās Kuldīgas novada rezidence radošajiem autoriem, projektu iniciēja Kuldīgas novada pašvaldība, lai pievērstu uzmanību lokālām lauku kultūras vērtībām. Rudovska stāsta: "Mēs pagriezām [projektu] starpdisciplināri, ar to domu, ka piedalīties var jebkurš radošs cilvēks, autors – tas var būt rakstnieks, filozofs, tas var būt antropologs, tas var būt fotogrāfs, kuram ir idejas, kuram ir kas interesants, ko piedāvāt." Kuratore pārliecināta – tā kā projekts ir pavisam jauns, tā ir pilnīgi jauna pieredze arī pagastu kultūras un pārvaldes pārstāvjiem.

Katru gadu tiek izvēlēti pieci pagasti, uz katru no tiem dodas viens no izraudzītajiem radošajiem autoriem, kuri tur pavada divas nedēļas, iepazīstot vēsturi, kultūru, arhitektūru, cilvēku stāstus, dabu, un tad strādā pie radošās idejas. Gala rezultāts var tapt pēc vairākiem mēnešiem, autoriem nav jārada darbs tieši rezidences laikā, skaidro kuratore.

Izstāde "Kad vietas runā"
Izstāde "Kad vietas runā"

No šīs sestdienas, 3. septembra, Kuldīgas mākslas namā autoru darbi būs redzami izstādē "Kad vietas runā". Savukārt 4. septembrī tiek rīkota tikšanās ar māksliniekiem, kur katrs pastāstīs par saviem darbiem. Kā ieskicē Rudovska, Sandra Vensko radījusi tekstu, kā arī gleznu, Solveiga Kaļva strādājusi ar foto un tekstu, Ieva Epnere izstādē pārstāvēs foto un video žanru, savukārt Undīne Celitāne iespaidus ietērpusi "analogā digitālā sintēzē", tostarp paplašinātās realitātes tehnikā, bet Aija Bley impresijas par Ēdoli ievijusi grafikās.

Kuratore neizslēdz, ka šāds notikums varētu kļūt starptautisks un izskanēt plašākā mērogā, taču tam vajadzīgs plašāks atbalsts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti