Dienas ziņas

Belgorodā dzirdami sprādzieni

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Iedzīvotājus uztrauc apjomīgās vēja parku būvniecības ieceres

Iedzīvotājus Kuldīgas pusē uztrauc apjomīgās vēja parku būvniecības ieceres

Ir daudz jautājumu un maz atbilžu – tā pēc sākotnējās sabiedriskās apspriešanas par vēja parka izveidi Kuldīgas novada Gudenieku pagastā sacīja iedzīvotāji. Vēl priekšā ir ietekmes uz vidi novērtējums, nav arī skaidrs, kāds ieguvums būs vietējai kopienai. Šobrīd daudzviet Latvijā attīstītāji iedzīvotājus sāk iepazīstināt ar savām iecerēm par vēja parku būvi. Kuldīgas novadā vien to ir jau astoņi.

Sākotnējā sabiedriskā apspriešana par vēja elektrostacijas parka "Gudenieki" izveidi Gudenieku un Alsungas pagastā bija plaši apmeklēta.

Šai un kaimiņu novadā uzņēmums "Utilitas Wind" iecerējis veidot vēja parku līdz 45 turbīnām. Vienas kopējais augstums plānots līdz 260 metriem.

Ap izpētes teritorijām atrodas dažādi dabas liegumi. Gan turbīnu lielais augstums, gan ietekme uz vidi, tūrismu un cilvēkiem ir tas, kas iedzīvotājus uztrauc visvairāk. 


Sapulces apmeklētājs Pēteris Zaharenoks: "Es neredzēju nekādus iemeslus, kādēļ neuzbūvēt jebkurā vietā, te tiešām ir tūkstošiem putnu pavasarī, rudenī, ja viņi saka, ka var griezties tās dzirnavas."

Sapulces apmeklētāja Lelda Pamovska: "Man vēja parki būs no trīs pusēm, man tikai viena puse ir brīva, no kuras man nebūs vēja elektrostacijas. 800 metru [attālums] varbūt būs. Bet tas ir ļoti maz. Vai mums ir iespēja viņus dabūt tālāk no mājām, vai nav iespējams dabūt no tālāk no mājām, to nezina atbildēt."


Šobrīd Kuldīgas novadā no dažādiem attīstītājiem ir astoņas vēja elektrostaciju būvniecības ieceres, kurām tiek veikts ietekmes uz vidi novērtējums. Tas dos atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem, kā arī noteiks, vai izvēlētajā teritorijā drīkst būvēt un cik daudz turbīnu var būt.

Uzņēmumam "Utilitas Wind" šobrīd attīstības procesā ir vairāki projekti. Pirms pusotra gada vēja parks pabeigts Tārgalē, tā īpašumā ir nonācis arī Grobiņas vēja parks. "Utilitas Wind" valdes loceklis Renārs Urbanovičs norādīja, ka iedzīvotājiem no vēja parka būs tiešs finansiāls labums.

Bez jau minētajiem astoņiem attīstītājiem interese par Kuldīgas novadu esot vēl.

Kuldīgas attīstības aģentūrā norādīja, ka izvērtējumiem jābūt pamatīgiem, jo pieņemtie lēmumi noteiks, kā izskatīsies gan novada, gan Kurzemes ainava uz daudziem gadiem. 

Kuldīgas attīstības aģentūras vadītājas vietnieks attīstības plānošanas jautājumos Kaspars Rasa norādīja, ka nereti pēc ietekmes uz vidi novērtējuma vēja parka izbūve tiek aizliegta vai arī samazināts turbīnu skaits: "Mēs lokālplānojumā neatkarīgi no vides novērtējuma procesa uzstādām savas stingrās prasības par izvērtējumu uz ainavām un kultūras mantojumu. Ietekmes uz vidi novērtējuma rezultātā daudzas no šīm stacijām aiz dabas aizsardzības vai citiem apsvērumiem tiks izsvītrotas vai samazināts šis skaits. Vistālāk ir tikuši "Eko Ziemeļi", kas ir viens no Ēdolē realizējamiem objektiem. Un tur jau šobrīd tiek runāts par mazāku skaitu."

Par vēja parku attīstību Kuldīgas novadā diskusijas turpināsies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti