Džeza impresijas

Domskolas starptautiskā sadarbība un Andra Buiķa “Zaļš”

Džeza impresijas

Sarunas ar bundziniekiem – Tālis Gžibovskis un Pēteris Žīle

“M/Darbnīca” un dziedātāja Kristīne Liede

Drosme pandēmijas laikā atvērt jaunu kultūrvietu. Saruna ar Maiju Moiru Mazanovu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai arī ārkārtējās situācijas dēļ publiski pasākumi ir aizliegti, 7. oktobrī savus atvēršanas svētkus paspēja piedzīvot kultūrvieta “M/Darbnīca”. Divstāvu telpas Aristīda Briāna ielā 9 galvenokārt veltītas mūzikai – džezam, avangardam un elektronikai –, bet 1. stāvā atvēlēta arī vieta fotogrāfiju un gleznu izstādēm. Šobrīd “M/Darbnīca” savas durvis nav aizslēgusi, tur līdzņemšanai var iegādāties kafiju, citus dzērienus un uzkodas, kā arī “Jersika Records” un “Riga Room Records” ieskaņojumus. Viena no “M/Darbnīcas” īpašniecēm un izveidotājām ir Maija Moira Mazanova.

Piesaki savu kultūrvietu!

Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un portāls LSM.lv aicina pieteikt kultūrvietas sabiedrisko mediju balvai "Kilograms kultūras", aizpildot pieteikuma ankektu un pievienojot foto vai video no savas iecienītākās kultūrvietas. Piesaki savu kultūrvietu šeit.

Anete Ašmane: Šādā laikā atvērt kaut ko jaunu – tā laikam ir liela uzdrošināšanās?

Maija Moira Mazanova: Jā, tas noteikti ir izaicinājums, bet vai tad mēs tos vieglākos ceļus meklējam? Kaut kā man dzīvē nav tā sanācis. Bija sajūta, ka tas ir nepieciešams. Rīgai ir nepieciešama šāda kultūrtelpa Eiropas līmenī. Es skatos uz priekšu, skatos ļoti pozitīvi. Viss nedaudz skumjais noskaņojums, kas valda apkārt, neziņa, ierobežojumi, protams, dažreiz liek arī pašam saskumt, bet, es domāju, vienmēr ir jātur skats uz pozitīvo, uz priekšu. Pa mazam gabaliņam, solīti pa solītim mēs iesim tā kā mēs varēsim.

Vēlos piebilst, ka tik daudz fantastisku džeza mākslinieku, latviešu ir uz vietas, grib spēlēt, bet viņiem nav kur.

Šis bija absolūti loģisks jauna ceļa sākums. Es gribētu, lai tas ir kopdarbs starp mums visiem, tāpēc mēs to arī saucam par kultūrtelpu.

Es domāju, ka viss būs labi, mēs iziesim cauri šim grūtajam laikam. Tajā brīdī, kad pavasarī atvērsies vairāk iespēju, mēs būsim nostiprinājušies un spēcīgi. Lai tas viss mums visiem ir – tā laikam ir tā lielā, gaišā ideja. Lai mums ir mūzika, kuru mēs varam baudīt, un mūsu pašu māksliniekiem ir, kur spēlēt.

Maija Moira Mazanova
Maija Moira Mazanova

Jūs esat mūzikas menedžmentā jau kādu laiku – esat gan “Grimbergen” Vasaras festivālu Berga Bazārā veidojusi, gan kultūrvietā “Spīdola” VEF kvartālā darbojusies. Vai jums gribējās kādu savu vietu?

Protams, ka gribējās! Ar smaidu, lielu lepnumu un mīlestību šajā brīdī varu teikt – jā! Tās visas pieredzes ir milzīgas, superīgas, es daudz esmu iemācījusies. Mēs sākām organizēt Berga Bazāra Vasaras festivālu kādus piecus gadus atpakaļ, toreiz mani uzrunāja šobrīd Latvijas Restorānu biedrības vadītājs Jānis Jenzis, viņš teica: “Nāc! Dari!” Viņš man uzticējās, pat nezinot, ko es izveidošu. Mēs izveidojām lielisku festivālu. “M/Darbnīca” – tas ir nedaudz savādāk. Tas man ir tāds dvēseles darbs, tā ir tāda radošāka, mākslinieciskāka vide. Visa ēka pati par sevi jau ir fantastiska, tas ir fon Stricka villas komplekss. Tā ēka, cik es zinu, bija visa lietvedība, grāmatvedība rūpnīcai, kas tur bija. Tas viss tik ļoti labi saiet kopā – mūzika, 1. stāva galerija, kamīns… Tā ir tāda vide, kādā es pati vēlos būt.

“M/Darbnīca”
“M/Darbnīca”

Es viņu radu pēc tā, ko esmu redzējusi. Man patīk ceļot, un esmu redzējusi arī tos piemērus, kas bija Berlīnē, Kopenhāgenā, Amsterdamā. Sapratu, ka arī mums vajag šādu vietu. Džezam vispār vienu brīdi nebija, kur būt. “Trompete” izdarīja lielu darbu, iedeva kaut kādu vietu, bet tur tomēr ir ēdināšana klāt, tas ir nedaudz cits formāts. Šeit mēs koncentrējamies tieši uz to, ka durvis ir vaļā visiem tiem, kas grib apskatīties, noiet garām, iedzert kādu dzērienu, vienkārši pabūt un galu galā satikties – es gribu lai tā ir vieta, kur jūs visi nākat satikties, satiekat mani, mēs varam būt tādā foršā noskaņojumā, dalīties ar labām un radošām idejām. Es būšu ļoti laimīga, ja vieta izveidosies par tādu, kur var satikties literatūra kopā ar mūziku, rasties jaunas idejas, varbūt kādas subkultūras. Lai būtu vieta, kur nedaudz patverties no visa informatīvā blāķa un daudzuma un radīt savas idejas, jaunas domas.

Īpaši es gribētu, lai Rīga arī viena no tām vietām, par kuru var teikt – jā, džeziņš, Rīgā!

Vai īpaša vieta ir arī džema sesijām?

Absolūti! Tai vietai ir jābūt priekš jauniem māksliniekiem, lai viņiem būtu "stage presence", lai viņiem būtu skatuves sajūta. Es to arī uzskatu kā tādu mazu vakara skolu, praktisko daļu, praktisko pusi. Skatīsimies, kādas būs iespējas – protams, ja mums ir pilnīgi klusais brīdis un mēs nevaram pulcināt cilvēkus, tad džema sesijas pagaidīs kādu brīdi. Bet vispār mēs noteikti turpināsim ar trešdienām, līdz ko tas būs iespējams.

“M/Darbnīca”
“M/Darbnīca”

Iepriekš teicāt, ka jums ļoti patīk ceļot un būt dažādās vietās. Kāpēc jums bija svarīgi atgriezties Latvijā, būt Rīgā un atvērt “M/Darbīcu” te?

Es laikam apzināti biju izvēlējusies sevi nekur nepiesiet, tāpēc ilgu laiku ceļoju, padzīvoju Ķīnā, Turcijā, vispār Āzijā diezgan ilgi. Man visu laiku gribējās mukt prom no Latvijas. Visu laiku bija sajūta, ka tu kaut ko dari, bet tas īsti līdz galam nevienam nav vajadzīgs, īsti nejūti ne atbalstu, ne nepieciešamību. Tad man piedzima dēls, es vēl joprojām paceļoju, bet es sapratu, ka gribu būt te. Ja šeit tās vides nav, tad man viņa ir jārada pašai. Tas viss savilkās ļoti maģiski.

Ideja par šādas vides nepieciešamību dzīvoja ar mani jau sen, un tad mēs satikāmies ar otru “M/Darbnīcas” īpašnieku Uģi Maļinovski, un tas viss pēkšņi kļuva reāls. Es sapratu – ir jādara. Ja tas viss nāk tagad, tad tas ir jādara tagad.

Es nevaru gaidīt labākus laikus vai citu kaut ko – tagad ir īstais brīdis.

Un tas pielika vēl tādu pamatīgāku iekšējo sajūtu, ka man ir jābūt te un jāveido tā vide te. Un Latvija ir superīga vieta! Mums ir tik daudz kas labs šeit – jūra, neesam daudz te, gaiss, iespēja būt brīviem. Nevis skatāmies, kas mums visu laiku nepatīk un kā mums ir slikti, bet skatāmies, kur mums ir labi, veidojam tās vides. Un nākam kopā!

“M/Darbnīca”
“M/Darbnīca”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti