Brīvdabas muzeja gadatirgus 45.gadskārtu svin ar grāmatu par Rīgas tirgiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā sestdien un svētdien, 6. un 7.jūnijā, notiks jau 45. tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus, kam par godu klajā nākusi grāmata par Rīgas gadatirgiem.

Brīvdabas muzeja gadatirgū piedalīsies vairāk nekā 2000 dalībnieku no visas Latvijas, galdu kopgarums sasniegs divarpus kilometrus. Amatnieku darinājumus apskatīt un iegādāties divās dienās tradicionāli ierodas apmēram 28 000 apmeklētāju.

Šogad līdzās tirgotājiem, folkloras kopām un dancotājiem gadatirgus apmeklētājus sagaidīs arī muzeja pētnieces Dainas Kraukles grāmata par Rīgas gadatirgiem.

"Grāmata tapa no tādas izmisuma sajūtas, kad es ieraudzīju, ka Brīvdabas muzeja arhīvā ir saglabājies ļoti maz materiālu - ir plakāti, ir daži dati par to, cik apmeklētāju bijis, un tas arī viss. Tā kā es pati vairāk nekā 20 gadus esmu rīkojusi šo gadatirgu, es sapratu, ka šajā gaisotnē notiek tik daudz kas, ko var pastāstīt tikai paši teicēji," stāsta grāmatas autore.

"Faktiski šīs piecas grāmatas [par četriem Latvijas novadiem un par Rīgu] ir darbs ar teicējiem. Apbraukāju visus novadus un biju pie senākajām studijām, kas piedalījušās pirmajos gadatirgos. Katrā grāmatā ir vēsturiskā daļa par tirgiem viņu novados un pilsētās, šoreiz ir pēdējā daļa - par Rīgas tirgiem, Daugavmalas tirgiem, galvenā daļa, protams, ir par Brīvdabas muzeja gadatirgu," norāda Daina Kraukle.

Jau esam vēstījuši, ka Brīvdabas muzejs izpelnījies atsevišķu amatnieku kritiku par pārlieku stingro atlasi un neskaidrajiem kritērijiem. Muzeja pārstāvji gan uzsver, ka atlases siets vajadzīgs, lai atsijātu ārzemju ražojumu ievedējus un moderno, ne tradicionālo ražojumu autorus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti